Бизнис

Кои се другите членови: Марко Бислимоски предлог за нов претседател на Регулаторната комисија за енергетика

​Владата на Република Македонија на денешната 75. седница одлучи да му предложи на Собранието нов претседател и членови на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ).

Кичево - Охрид: Проектиртале автопат, никаде не предвиделе исклучување

За еден месец ќе се знае колку ќе чини автопатот Кичево – Охрид, вели директорот на Јавното претпријатие за државни патишта, Зоран Китанов.Од 374 милиони евра од банката ЕКСИМ наменети за овој автопат, 220 милиони се неискористени, и главната цел на Министерството за транспорт и врски ќе биде во Собранието да се пренаменат овие пари.

Владата ги менува критериумите за субвенции: Се прави ли простор за влез на нова нискобуџетна авиокомпанија?

Владата на денешната седница треба да ја разгледа информацијата во врска со потребата за донесување на Уредба за изменување и дополнување на Уредбата за начинот, поблиските критериуми за доделување на финансиска поддршка на домашни и странски авиопревозници

Летово почнува електронска наплата на патарините: Ќе се плаќа со постпејд и припејд картички

До крајот на месецов се очекува да заврши инсталирањето на електронскиот систем за наплата на патарините, најави денеска директорот на Јавното претпријатие за државни патишта Зоран Китанов.

 

Колкави се платите на директорите на „Дебарски бањи-Цапа“?

„Дебарски бањи-Цапа“ АД Дебар преку Македонската берза ги објави примањата на одборот на директори во 2017 година. Меџит Цапа - председател на одборот на директори лани имал примања од 246.000 денари како награда како неизвршен член на одбор на дирекори.

 

ЗК Пелагонија откупи сопствени акции

ЗК Пелагонија АД Битола информира дека преку Македонската берза е извршен откуп на 288 сопствени акции со што бројот на акциите во сопственост на друштвото изнесува 1.443 акции издадени од ЗК Пелагонија ад Битола.

 

Стевчо Јолаковски рaзрешен од Надзорниот одбор на Стопанска банка Битола

Централниот Регистар на Република Македонија постапувајќи по пријавата за упис на промена-разрешување на член на Надзорен одбор во Стопанска банка А.Д.Битола донесе решение со кое се одобрува пријавата.

 

Акцијата на Комерцијална банка ја проби границата од 5.000 денари

Зголемениот интерес и акционерските прегрупирања во Комерцијална банка АД Скопје предизвикаа пораст на вредноста на акциите на банката.

 

Македонската берза ги ревидираше индексите МБИ10 и ОМБ

На 18.06.2018 година Комисијата за берзански индекс изврши редовна ревизија на индексите МБИ10 и ОМБ, соопшти Македонската берза.
 

„Мотоцентар“ го доби тендерот за набавка и монтажа на пневматици за возилата на МВР

Министерството за внатрешни работи на РМ по распишаниот тендер за набавка, монтажа и одржување на надворешни гуми-пневматици за моторни возила склучи договор со трговското друштво за производство, промет и услуги „Мотоцентар“ ДОО експорт-импорт Скопје.