Ретро

Како денес изгледа пејачката Зана која го отпеа хитот „Додирни ми колена“

Пред повеќе од 25 години, Зана Нимани, која беше пејачка на групата „Зана“ заедно со семејството, ја напушти Србија. 

Декември 4, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1918 година: Пречек на грчкиот крал во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Ноември 6, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1906 година: Како Османлиите ги беселе Македонците во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години. Во оваа прилика објавуваме застрашувачки филмски материјал

Ноември 5, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1912 година: Српскиот крал Александар Караѓорѓевиќ во посета на Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Октомври 31, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка снимка: Големо „Влашко оро“ во Битолско низ камерата на браќата Манаки

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Октомври 31, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка снимка од 1905 година: Училиште на отворен простор во Македонија

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Што напиша Киро Глигоров за грчкиот генерал, кој нудеше мито за промена на името на Македонија

Како што објавивме на 91 годишна возраст почина Николаос Грилакис, поранешен шеф на грчката воено разузнавачка служба и близок соработник и советник на поранешниот грчки премиер Константин Мицотакис, кој на македонската јавност

Октомври 23, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка снимка: Панихида за херојот Гоце Делчев во 1941 година

Зближувањето на односите меѓу Македонија и Бугарија и потпишувањето на договорот за добрососедство ги отвори старите рани околу оспорувањето на македонскиот идентитет и македонскиот народ.

 

Октомври 11, 2017 Ретро Никола Осило

Подзаборавена снимка: Како Македонија го славеше 11 Октомври во 1948 година

Од година во година се помалку значење им се придава на големите востанија во Македонија како што е 11 Октомври – Денот на востанието против фашистичкиот окупатор. Тоа најдобро го доловуваат двете видеа кои покажуваат со колку радост и љубов македонските

 

Октомври 9, 2017 Ретро Никола Осило

(ВИДЕО) Како Тито ги возеше кралицата Елизабета и Јованка

Во земјите од поранешна Југославија и денес се актуелни дебатите дали подобро се живееше во времето на Јосип Броз Тито или по осамостојувањето на бившите ЈУ-републики. Постојат различни мислења по ова прашање, но никој не може да го оспори меѓународниот авторитет