Ретро

(ВИДЕО) Киро Глигоров: Ние сме Словени

Денеска се навршуваат шест години од смртта на првиот македонски претседател, Киро Глигоров.

(ВИДЕО) Како изгледаше плоштадот во Скопје за дочекот на 1968 година

Многу поскромно од денес, но сепак убаво изгледало Скопје за дочекот на 1968 година, Тоа најдобро го доловува новогодишен тв-дневник емитуван на 31. декември 1967 во кој репортерот Ристе Таваганов разговара со Дедо Мраз кој ги забавувал граѓаните на скопскиот плоштад.

Декември 13, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од пред еден век: Млади девојки на панаѓур пред црквата „Света Недела“ во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Како денес изгледа пејачката Зана која го отпеа хитот „Додирни ми колена“

Пред повеќе од 25 години, Зана Нимани, која беше пејачка на групата „Зана“ заедно со семејството, ја напушти Србија. 

Декември 4, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1918 година: Пречек на грчкиот крал во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Ноември 6, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1906 година: Како Османлиите ги беселе Македонците во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години. Во оваа прилика објавуваме застрашувачки филмски материјал

Ноември 5, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1912 година: Српскиот крал Александар Караѓорѓевиќ во посета на Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Октомври 31, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка снимка: Големо „Влашко оро“ во Битолско низ камерата на браќата Манаки

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Октомври 31, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка снимка од 1905 година: Училиште на отворен простор во Македонија

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Што напиша Киро Глигоров за грчкиот генерал, кој нудеше мито за промена на името на Македонија

Како што објавивме на 91 годишна возраст почина Николаос Грилакис, поранешен шеф на грчката воено разузнавачка служба и близок соработник и советник на поранешниот грчки премиер Константин Мицотакис, кој на македонската јавност