Ретро

Јануари 19, 2018 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од пред еден век: Прослава на Водици на реката Драгор во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години. Во оваа прилика објавуваме како

(ВИДЕО) Столтенберг петти генерален секретар во посета на Македонија: Како изгледаше посетата на Солана

Јенс Столтенберг е петтиот генерален секретар на НАТО, што ја посетил Македонија.

(ВИДЕО) 10 години од смртта на Кљусев, првиот премиер на Македонија: Како изгледаше објавувањето на монетарното осамостојување

Пред десет години на денешен ден почина академик Никола Кљусев, првиот премиер на независна Република Македонија (1991-1992) кој имаше значајна улога во воспоставувањето на независноста и сувереноста на македонската држава.

Што кажа Петре М. Адреевски за промена на името

Во време кога една од главните теми е решавањето на спорот со името, и кога доминираат вести со информации кои пренесуваат ставови на грчки политичари и лица од тамошниот јавен живот, Ве потсетуваме што на таа тема имаше 

(ВИДЕО) Киро Глигоров: Ние сме Словени

Денеска се навршуваат шест години од смртта на првиот македонски претседател, Киро Глигоров.

(ВИДЕО) Како изгледаше плоштадот во Скопје за дочекот на 1968 година

Многу поскромно од денес, но сепак убаво изгледало Скопје за дочекот на 1968 година, Тоа најдобро го доловува новогодишен тв-дневник емитуван на 31. декември 1967 во кој репортерот Ристе Таваганов разговара со Дедо Мраз кој ги забавувал граѓаните на скопскиот плоштад.

Декември 13, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од пред еден век: Млади девојки на панаѓур пред црквата „Света Недела“ во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Како денес изгледа пејачката Зана која го отпеа хитот „Додирни ми колена“

Пред повеќе од 25 години, Зана Нимани, која беше пејачка на групата „Зана“ заедно со семејството, ја напушти Србија. 

Декември 4, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1918 година: Пречек на грчкиот крал во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години.

 

Ноември 6, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1906 година: Како Османлиите ги беселе Македонците во Битола

Пионерите на филмот во Македонија и во Југоисточна Европа познатите браќа Јанаки и Милтон Манаки се одговорни што и денес можеме да видиме како се живеело на овие простори пред стотина години. Во оваа прилика објавуваме застрашувачки филмски материјал