Ретро

(Видео) Триесет и седум години од смртта на Тито: Како изгледаше еден од најголемите погреби во историјата

На денешен ден пред 37 години почина доживотниот претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија Јосип Броз Тито (1892-1980).
 

(ВИДЕО) Киро Глигоров во Кукуречани: Македонците нема кому да се жалат, судбината е во наши раце

На денешен ден во Штип е роден Киро Глигоров, првиот претседател на самостојна Република Македонија. 

(ВИДЕО) Како се празнуваше 1 Мај во 1960 година: Македонските работници денес како робови

Неспоредливи разлики во вреднувањето на трудот на работниците има во периодот пред осамостојувањето на Македонија и потоа.

(ВИДЕО) Како изгледа воениот комплекс и скривниците во Јасен

Мистериозниот воен комплекс во Јасен повторно е актуелен. 

Ретка видео-снимка од прославата на Велигден во Охрид во 1941 година

Македонските православни христијани го прославуваат еден од најголемите празници Велигден. На ретката видо-снимка од 1941 година може да се види како се прославувал овој празник во Охрид за време на окупацијата од фашистикиот окупатор.

 

Кој беше најкрвавиот грабеж на банка во македонската историја

Пред десет години во ноември 2007 година во Македонија се случи еден од најкрвавите грабежи на банка. Епилогот беше еден мртов и украдени околу 200 илјади евра.

(ВИДЕО) Овцата на Миле: „За наше добро“, една од најдобрите владини кампањи

Еден куп владини реклами, од кои голем дел на социјалните мрежи и во јавноста беа жестоко критикувани, повторно се вратат на Собранискиот канал, во паузите од актуелната расправа во Собранието.

(Фото) Букварот со кој се описменија многу генерации и песничката „Прваче“, што и денес се знае

Наспроти новата програма „Кембриџ“ според која учат денешните деца, повозрасните генерации имаа многу поразличен систем на образование и учебници од кои се учеше.

Што се однесе ЈНА при повлекувањето од Македонија: Од добиток до авиони

Деновиве АРМ прославува 25. години од формирањето, како и од повлекувањето на ЈНА од Македонија.

(ВИДЕО) Згаснува по 41. година: Зошто ќе ни фали „Хихирику“

Генерации слушатели на Првата програма на Македонското радио, пораснаа слушајќи ја хумористично-сатиричната емисија „Хихирику“, и гласовите на Благоја Чоревски, Ѓокица Лукаревски, Ванчо Петрушевски и Стојна Костовска.