Ретро

Првиот банкомат во светот наполни 50 години

Пред пет децении тој радикално го промени повлекувањето пари во готовина - денеска првиот банкомат во светот го слави 50-тиот роденден.

(ВИДЕО) „Склонете го, јас давам збор“: Како Стојан Андов не даваше збор во Собрание

Не давањето на збор од страна на претседателот на Собранието, Талат Џафери на пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Владимир Ѓорчев од пред неколку дена стана хит на социјалните мрежи. И во други случаеви во македонското Собрание имало вакви ситуации.

(ВИДЕО) „Друже Тито ми ти се кунемо“: Како се славеше Денот на младоста

Во поранешната заедничка држава (СФРЈ), 25. мај се славеше како Ден на младоста, ден кој доживотниот претседател Јосип Броз Тито, го избра да го слави како свој роденден, иаку официјално е роден на 7. мај

(ВИДЕО) Скопскиот плоштад за време на окупацијата на фашистите во Втората светска војна

Ослободувањето на Македонија во Втората светска војна била последна етапа во борбата на македонскиот народ и траела од средината на 1944 година до конечното ослободување во ноември истата година. 

(Видео) Триесет и седум години од смртта на Тито: Како изгледаше еден од најголемите погреби во историјата

На денешен ден пред 37 години почина доживотниот претседател на Социјалистичка Федеративна Република Југославија Јосип Броз Тито (1892-1980).
 

(ВИДЕО) Киро Глигоров во Кукуречани: Македонците нема кому да се жалат, судбината е во наши раце

На денешен ден во Штип е роден Киро Глигоров, првиот претседател на самостојна Република Македонија. 

(ВИДЕО) Како се празнуваше 1 Мај во 1960 година: Македонските работници денес како робови

Неспоредливи разлики во вреднувањето на трудот на работниците има во периодот пред осамостојувањето на Македонија и потоа.

(ВИДЕО) Како изгледа воениот комплекс и скривниците во Јасен

Мистериозниот воен комплекс во Јасен повторно е актуелен. 

Ретка видео-снимка од прославата на Велигден во Охрид во 1941 година

Македонските православни христијани го прославуваат еден од најголемите празници Велигден. На ретката видо-снимка од 1941 година може да се види како се прославувал овој празник во Охрид за време на окупацијата од фашистикиот окупатор.

 

Кој беше најкрвавиот грабеж на банка во македонската историја

Пред десет години во ноември 2007 година во Македонија се случи еден од најкрвавите грабежи на банка. Епилогот беше еден мртов и украдени околу 200 илјади евра.