Ретро

Јануари 19, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1950 година: Како македонските жени правеа опиум на полињата со афион

Намалување на површините засадени со афион е тренд што веќе неколку години е присутен во Македонија, и покрај тоа што нашето поднебје е познато по тоа дека тука вирее најквалитетниот афион во светот.

Јануари 18, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1942 година: Како изгледаше Штип за време на Втората светска војна

Штип односно Ново село уште од времето на османлиите биле економски и образовни центри за македонскиот народ.

 

Јануари 18, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од Скопје во 1950 година

Повозрасните скопјани сигурно се сеќаваат како некогаш изгледаше центарот на главниот град на Македонија. На ретката видео-снимка од британската филмска архива Хантли може да се види како изгледаа Офицерскиот дом, Камениот мост и секојдневието во Македонија во далечната 1950 година.   

 

Ретка видео-снимка од 1970 година: Како штипјанката Лилјана Жежова го запозна Тито

Повозрасните македонски граѓани се сеќаваат дека во минатиот век додека Македонија беше дел од СФРЈ секоја година се прославуваше Денот на младоста - 25 мај со големи манифестации. 

(Видео) Заборавен филм за експресниот воз до Охрид од 1972 година

Документарен филм за експресниот воз на пареа што патувал од пресека до Охрид бил снимен уште во далечната 1972 година. Низ движењето на малото вовче е прикажан секојдневниот живот во охридско односно како риболовеле мажите и како работеле жените во овој наш крај.

(Видео) Како изгледаше Широк сокак во Битола во 1950 година

Широк Сокак (познат и како „Битолско Корзо“) е најпрометна и најпозната улица во центарот на Битола, со бројни дуќани и локали. Денес е строго пешачка улица, а некогаш по неа се движеле и автомобили. 

Јануари 12, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1941 година: На кафе и ракија кај илјадагодишниот чинар во Охрид

Повозрасните македонски граѓани се сеќаваат дека на почетокот на Втората светска војна нашата земја беше под окупација од Бугарија, која беше сојузник на фашистичка Германија и Адолф Хитлер. Историјата покажува дека желбата за присвојување на македонската територија од Бугарите 

(Видео) Како „Застава 101“ се бореше против снегот

Скопје и поголемиот дел од државата деновиве се движи подзабавено, што е на некој начин убаво, бидејќи сакале или не, граѓаните не можат да брзаат со своите автомобили.

Јануари 6, 2017 Ретро Никола Осило

(Видео) Новогодишен дневник: Како скопјани го дочекаа доаѓањето на 1968 година

Повозрасните македонски граѓани се сеќаваат дека Македонската радио телевизија пред осамостојувањето на нашата држава го носеше името Радио телевизија Скопје. Во новогодишниот дневник емитуван на 31 декември 1967 година на оваа телевизија 

 

(Видео) Каде е и што работи Тајчи

Татјана Матејаш Камерон, во јавноста е позната како Тајчи, се прослави 90-те години со песната „Хајде да лудујемо ове ночи“ кога Југославија је претставуваше за избор на Песната за Евровизија и го освои седмото место.