Ретро

Јануари 23, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1970 година: Како струмичани ги пречекаа Тито и Јованка

Повозрасните македонски граѓани сигурно се сеќаваат дека за време на поранешна Југославија, маршалот Јосип Броз Тито имаше обичај одвреме навреме да ги посети и најмалите градови ширум државата. На раритетната виео-снимка од 1970 година може да се види срдечниот 

 

 

 

(ВИДЕО) Како изгледаше карневалот во Струмица во 2008 година

Карневалот во Струмица, кој важи за најмасовниот и најпопуларниот во земјава, година ќе се одржи во периодот од 25 февруари и ќе трае до 1 март.

Јануари 21, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од македонскиот фронт во Првата светска војна

Територијата на која се наоѓа македонската држава и во која живее македонскиот народ со векови била изложена на војни, а нашите предци биле приморани да се борат за различни страни. Како изледал македонскиот фронт во Првата светска војна може да се види од раритетната

 

Јануари 20, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка: Последното интервју со Ванчо Михајлов

Ванчо Михајлов е роден во Ново Село, штипско. Од 1910 година Ванчо бил ученик во Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“. Малку пред Меѓусојузничката војна (позната уште и како Втора Балканска војна) го напуштил Солун и се вратил во Штип. 

Јануари 19, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1950 година: Како македонските жени правеа опиум на полињата со афион

Намалување на површините засадени со афион е тренд што веќе неколку години е присутен во Македонија, и покрај тоа што нашето поднебје е познато по тоа дека тука вирее најквалитетниот афион во светот.

Јануари 18, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од 1942 година: Како изгледаше Штип за време на Втората светска војна

Штип односно Ново село уште од времето на османлиите биле економски и образовни центри за македонскиот народ.

 

Јануари 18, 2017 Ретро Никола Осило

Ретка видео-снимка од Скопје во 1950 година

Повозрасните скопјани сигурно се сеќаваат како некогаш изгледаше центарот на главниот град на Македонија. На ретката видео-снимка од британската филмска архива Хантли може да се види како изгледаа Офицерскиот дом, Камениот мост и секојдневието во Македонија во далечната 1950 година.   

 

Ретка видео-снимка од 1970 година: Како штипјанката Лилјана Жежова го запозна Тито

Повозрасните македонски граѓани се сеќаваат дека во минатиот век додека Македонија беше дел од СФРЈ секоја година се прославуваше Денот на младоста - 25 мај со големи манифестации. 

(Видео) Заборавен филм за експресниот воз до Охрид од 1972 година

Документарен филм за експресниот воз на пареа што патувал од пресека до Охрид бил снимен уште во далечната 1972 година. Низ движењето на малото вовче е прикажан секојдневниот живот во охридско односно како риболовеле мажите и како работеле жените во овој наш крај.

(Видео) Како изгледаше Широк сокак во Битола во 1950 година

Широк Сокак (познат и како „Битолско Корзо“) е најпрометна и најпозната улица во центарот на Битола, со бројни дуќани и локали. Денес е строго пешачка улица, а некогаш по неа се движеле и автомобили.