Бенчмарк

ЕБОР ќе финансира прозорци со двојни стакла, енергетски ефикасни бојлери или термална изолација за домовите

ЕБОР започнува со финансирање на домаќинствата преку Програмата за финансирање на енергетска ефикасност (Green energy efficiency financing facility-GEFF), која ќе обезбеди финансирање за подобрувањето на енергетската ефикасност во домовите.

Габриел: Цените на роамингот се превисоки, нивното намалување ќе биде соопштено идниот месец

Во рамките на Дигиталниот самит кој денеска и утре се одржува во Скопје, ќе биде изработена дигиталната агенда за Западен Балкан која ќе биде презентирана на самитот во мај во Софија.Тогаш се очекува еврокомесарката Мариа Габриел да го соопшти намалувањето на цените на роамингот помеѓу земјите од Западен Балкан, но и кон земјите-членки на ЕУ.

Трговската војна помеѓу САД и Кина може лошо да влијае на европската економија

Трговската војна може да биде лоша вест, бидејќи може да доведе до негативен економски раст заради зголемување на увозните цени, а со тоа и на куповната моќ на граѓаните. Ова денеска го изјави, гувернерот на Централната банка на Белгија , Јан Сметс кој гостуваше на Седмата истражувачка конференција во Охрид, организирана од Народна банка.

По закрепнување на економијата во еврозоната, се очекува зголемување на каматните стапки

Сите ние треба да им кажеме добредојде на повисоките каматни стапки, најави Бас Бекер од регионалната канцеларија на Меѓународниот монетарен фонд за Централна и Источна Европа на прес-конференцијата во Охрид за време на одржувањето на седмата годишна истражувачка конференција на Народната банка на Македонија.

Загриженост во ЕЦБ: Трговската војна закана врз стабилноста на европската економија?

Членовите на Советот на Европската централна банка, при својот мартовски состанок, дискутирале за опасноста од американскиот трговски протекционизам, како и за запирањето на програмата на директно инвестирање во европските берзи.

ЕК: Фејсбук нелегално споделил податоци на 2,7 милиони корисници со „Кембриџ аналитика“

Еврокомесарката за правда, Вера Јурова синоќа доби потврда од Фејсбук дека податоците на 2,7 милиони европски корисници на социјалната мрежа биле споделени со „Кембриџ аналитика“.

Во Холандија просечната цена на хектар изнесува 63.000 евра

​Најголемата просечна цена на хектар обработливо земјиште во ЕУ во 2016 година е постигната во Холандија, речиси 63 илјади евра, додека во Хрватска изнесува 2.809 евра или 22,5 пати помалку, покажуваат последните податоци на Евростат.

ЕУ даде зелено светло: „Баер“ го купува „Монсанто“ за 66 милијарди долари

Европската унија одобри „Баер“ да го купи „Монсанто“ за 66 милијарди долари, под услов да се ослободат компанијата и правата во вредност од 7,4 милијарди долари со цел да се обезбеди фер конкуренција на пазарот.Овој договор внимателно го набљудуваат ривалските компании и еколошки организации.

Општините и туристичките компании може да користат 21 милиони евра за развој на локалниот туризам

Oпштините, здруженијата и приватните компании може да аплицираат за 21 милиони евра за инвестиции во инфраструктурни и неинфраструктурни проектни активности, а кои ќе придонесат за 

Во Данска има двојно повеќе свињи од луѓе

​Свињите се најбројна категорија на стока на европскиот пазар, а во Данска има речиси двојно повеќе свињи отколку луѓе, соопшти Евростат. Таа европска статистичка агенција нагласува дека свињите, кои во Европа ги има околу 150 милиони, ги има многу повеќе отколку што има крави и бикови, кои се околу 89 милиони и втора најголема категорија стока.