Бенчмарк

Австрија времено го суспендира Шенгнскиот договор

Владата на Австрија донесе одлука за времена суспензија на Шенегенскиот договор за слободно движење на луѓе во рамките на ЕУ, соопшти австрискиот канцелар Вернер Фајман. - Австрија воведува целосна контрола на своите граница и мерки за заслена конторола на имигрантите и ќе ги враќа сите оние кои немаат право на азил, изјави Фајман во интервју за весникот „Естерајх“. Како што јави ТАСС, Фајман потенциара дека суспензијата на Шенгенскиот договор е од времен карактер. 

Скептицизам за единствената европска валута: И Европјаните веќе не веруваат во еврото

Според меѓународното истражување на “Галуп“ довербата на единствената европска валута е силно разнишана. Според анкетата спроведена во 14 држави во Европската унија, 41% од испитаниците го претпочитаат еврото, а 47% би избрале нацонална валута ако имаат можност да избираат. 

ЕУ подготвува закон кој на деца под 16 години ќе забранува пристап на социјални мрежи

Европската унија подготвува нов закон со кој во цела Европа би можело да биде забрането користење на социјалните мрежи од страна на лица помлади од 16 години. Со Предлог-закон се предвидува минималната возрасна граница за користење на социјалните мрежи, како Фејсбук, Снапчат и Инстаграм, 

Потпишан Меморандум за разбирање меѓу Центарот за стручно образование и обука и Програмата за зголемување на пазарната работливост

Директорката на центарот за стручно образование и обука (ЦСОО), Ајше Селмани, и директорката на Програмата за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ)

Македонија искористила 96 отсто од буџетот за „Еразмус плус“ во 2015

Националната агенција за европски обрзовни програми и мобилност денеска на валоризациска конференција ги презентираше успешните проекти од програмата „Еразмус плус“ кои се завршени во 2015 година и кои ќе бидат дел од конкуренцијата за успешни проекти на Европската комисија на ниво на Европа. 

Лидерите на ЕУ се договорија за борба против тероризмот, контрола на границите

Лидерите на ЕУ се договорија на самитот во Брисел дека ќе водат „бескомпромисна борба против тероризмот“ и повикаа на сеопфатни антитерористички мерки, согласни дека „од клучна важност“ е 

Санкции за Русија од ЕУ за уште шест месеци

Земјите-членки на Европска унија денеска се договорија да ги продолжат економските санкции кон Русија за уште шест месеци, воведени поради улогата на официјална Москва во украинската криза. Санкциите се однесуваат на секторот на енергетиката, банкарството и одбраната и ќе бидат во сила до крајот на јули 2016 година.

Три милиони евра од ЕБОР за женско претприемништво

Три милиони евра им се достапни на македонските жени претприемачки за да ја реализираат својата бизнис идеја или да го развијат својот бизнис. Средствата се обезбедуваат преку Програмата за жени во бизнисот на Европската банка за обнова и развој, а ќе се пласираат преку Охридска банка, за чија реализација договорот беше потпишан вчера во Скопје. 

Британија за 65 години ќе стане најнаселена во ЕУ, а Источна Европа ќе се намали за третина

Додека претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер се обидува да го спаси својот план за бегалците оваа недела, извештајот од Брисел покажува како населението на старот континент ќе се промени до 2080 година поради миграцијата. 

ЕУ ќе прави единствен пазар на дигитални содржини

Европскиоте законодавци ќе предложат закон кој ќе ги промени авторските правила за објавување и реобјавување содржини на интернет. Промената ќе зафати дел од видео и музичките сервиси, јави New York Times. Она што е добредојдена вест е дека купените содржини сега одреден период ќе бидат достани и надвор од геолокацијата каде се достапни. За жал, периодот ќе го одреди дистрибутерот и нема да трае бесконечно долго.