Бенчмарк

Бесплатен пристап на Wi-Fi мрежите во градовите и селата во ЕУ

Државите членки на Европската унија веќе дадоа поддршка на иницијативата наречена „WiFi4EU” која подразбира бесплатен пристап на Wi-Fi мрежите во градовите и селата. Поддршката на иницијативата следеше по три месеци откако претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер

Чомски: На ЕУ и се заканува распад поради неуспех на неолибералната политика

​Американскиот лингвист и филозоф Ноам Чомски смета дека јакнењето на десницата и ставовите против естаблишментот, како резултат на неуспешната неолиберална политика во Европа, веројатно ќе предизвикаат крах на Европската унија.

Повеќе од 10 проценти од Европејците, не можат да си дозволат излегување со пријателите

Повеќе од 10 проценти од државјаните на земјите-членки на Европската Унија не можат да си дозволат излегување со пријателите или семејството на пијалок или вечера, додека секој шести граѓанин нема пари за забава, покажува истражувањето на статистичката 

Какви форми на насилство врз жената постојат

Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените започна да се одбележува вчера и ќе трае до 16 декември. Но, што вели конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство?

Европејците живеаат подолго, но не и поздраво

Со политиките за промовирање на здравјето и спречување на болестите, како и со поефикасните здравствени услуги, може да биде спасен животот на многу лица и да се постигнат заштеди од милијарди евра во Европската унија, се оценува во заедничкиот извештај на Европската комисија и Организација за економска соработка и развој (ОЕЦД) насловен „Здравјето накратко: Европа 2016“.

Европарламентот бара автоматска размена на банкарски податоци во борбата против даночно затајување

Повеќето откриени афери и скандали за даночно затајување, вклучувајќи ги и последните од „Панама пајперс", Европскиот парламент ја поддржа позицијата на Комисијата и даде зелено светло, со 590 гласови „за“, 32 гласа „против“ и 64 „воздржани“, даночните власти во ЕУ автоматски

Германците најотпорни на популизмиот меѓу Европејците

Според истражувето на агенцијата „ЈуГов“, Германија од сите големи европски земји е најмалку подложна на популизам, јави дописникот на МИА од Берлин. Истражувањето објавено од весникот „Велт“ покажува дека 18 отсто од германските граѓани прифаќаат полулистички политички пораки, што е значително помалку од на пример Велика Британија и Италија

Мнозинството граѓани на ЕУ сметаат дека медиумите се под политички и комерцијален притисок

​Дури 57 проценти од граѓаните на Европската унија сметаат дека неционалните медиуми во нивните земји не обезбедуваат информации што се ослободени од политички и комерцијален притисок, покажува годинешната анкета на Евробарометар за медиумскиот плурализам и демократија.

Завршен настан на проектите - „Рамковни договори за партнерство“ во Скопје

На 10 и 11 ноември, регионалниот проект „Техничката поддршка за граѓанските организации“ (ТАКСО), финансиран од Европската Унија, организира завршен настан на проектите - „Рамковни договори за партнерство“ и тоа во Скопје.
 

Дури 77% од граѓаните го поддржуваат зачленувањето на Македонија во ЕУ

Дури 77% од граѓаните го поддржуваат зачленувањето на македонија во ЕУ, покажуваат резултатите од најновата анкета на „ФакторПлус“, една од водечките компании во областа на маркетинг истражувањата во РепубликаСрбија.