Бенчмарк

ЕУ си ја продаде душата за договор со Турција

Европската унија во петокот го загуби своето клучно достигнување. Договорот со Турција е најсрамното нешто, што сме го виделе во современата европска политика, пишува весникот „Фајненшл тајмс“. - На денот кога лидерите на ЕУ го потпишаа договорот, турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган ги откри 

23 земји од Унијата треба да почнат да преземаат вкупно 6.000 бегалци месечно од Грција и Италија

Европската унија информира дека 23 од земјите членки треба да почнат да примаат секој месец вкупно 6.000 бегалци од Грција и Италија, за да ја олеснат миграциската криза во Европа, пренесува БТА. Во септември ЕУ вети дека ќе прераспредели за две години 160.000 бегалци од Грција, Италија и трети земји, но за седум месеци беа распределени помалку од 900 лица.

ЕУ ги продолжи за уште шест месеци санкциите кон Русија

Европската унија до септември ги продолжи санкциите кон поединци во Русија и во Украина поради судирите во Украина, соопшти Брисел. ЕУ ги продолжи за уште шест месеци рестриктивните мерки против 146 луѓе и 37 компании поради постојаното поткопување и загрозување на териротијалниот интегритет

Европа се расцепува, САД се однесуваат ноншалантно

Адашевци, Србија. Тешко е да се гледаат очајните, но со зачувано достоинство семејства кои се собираат околу бесплатните телефони во бегалскиот центар во тоа балканско село додека дома во САД тече кловновскиот спектакл за претседателската предизборна кампања.

Стариот континент парализиран: Дали сонот за обединета Европа е пред распаѓање

Џихадистички напади, наплив од мигранти, грчкиот долг, растечкиот национализам: целата Европската Унија е обземена од тревоги и раздори, кои не се видени од 40-ите години од минатиот век досега. Исправена пред нив, Европа е парализирана.

Шенгенот пред крах: Каде се морате да го покажете пасошот во ЕУ

Шенгенскиот договор се наоѓа пред сериозен тескт. Белгија е само последна во низата земји членки на договорот за слободно движење која одлучи привремено да го суспендира Шенгенот и да ја прошири контролата на своите граници.

Ако падне Шенгенот, ЕУ ќе изгуби 470 милјарди евра за десет години

Евентуален распад на Шенген зоната би ги чинело земјите-членки на Европската унија најмалку 470 милијарди евра за период од десет години, покажува истражувањето на германскиот институти „Прогнос“, спроведено по нарачка на фондацијата „Бертелсман“.

Уште 97 милиони евра од програмата ИПА1 можат да се искористат до 2017 година

Искористеноста на средствата од Инструментот за претпристапна асистенција 1 (ИПА1), за периодот 2007-2013 година, изнесува 61,8 отсто, односно од 614,7 милиони евра. Притоа, склучени се 957 договори во вредност од 379,8 милиони евра. Остануваат уште 97 милиони евра од оваа програма, кои треба да се искористат до 2017 година

Што наметнува ЕУ: Најмногу 30 литри ракија, казни до 3.000 евра

Бугарите плаќаат посебен паушален данок за печење ракија по влезот во Европската унија. Законот дозволува до 30 литри ракија по лице, пишува Б92. Ракијата е составен дел од бугарската култура. Називот “ракија“ во бугарскиот јазик доаѓа од арапскиот збор “арак“. 

Германското стопанство, најголемо во Европа, порасна за 0,3 отсто

Германското стопанство, најголемо во Европа, порасна за 0,3 отсто во четвртото тромесечје лани, поттикнато пред се од големата домашна побарувачка. Германскиот БДП е зголемен за 0,3 проценти во периодот од октомври до крајот на декември 2015 година, што е иста стапка на раст како и во претходното тромесечје, се наведе во соопштението на Дестатис.