Бенчмарк

ЕУ ќе прави војска за одбрана од Русија?

Претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, повикал на формирање војска на ЕУ во контекст на зголемувањето на тензиите со Русија. Во интервју за германскиот весник „Велт ам зонтаг“ Јункер изјавил дека таквата војска би можела да помогне во борбата против новите закани надвор од границите на европскиот блок и во одбраната на „европските вредности“.

Средношколци од цела Македонија ја симулираа работата на Европските Парламентарци

На симулацијата, сите учесници претставувајќи различна земја членка на ЕУ разговараа за теми кои се мошне актуелни  во моментов за Европската Унија, но и за Македонија како земја со кандидатски статус за членство во Унијата. Во текот на симулацијата учениците држеа говори, дебатираа и пишуваа резолуции.
 

Највисока е минималната плата во Луксембург, најниска во Романија

Највисоката минимална плата во Европската унија е во Луксембург – 1923 евра месечно за неквалификуваните работници и 2308 евра – за луѓе со квалификации. Од податоците се гледа дека во повеќето долги минимални одмори можат да уживаат вработените во Австрија, Италија и Финска – 30 дена годишно.

 

Политиката на штедење во ЕУ ја разгори сиромаштијата

Политиката на економско штедење преземена во Европската унија како одговор на економската криза, има разурнувачки ефект за сиромашните. На тоа предупредува европската мрежа од католички организации Каритас Европа. Тие објавија извештај во кој се вели дека економските мерки за штедење не ја решиле кризата. 

БДП на еврозоната со неочекуван раст од 0,3% во последниот квартал лани

БДП на еврозоната во последните три месеци во 2014 година порасна над очекуваното, како резултат на забрзаното стопанство во Германија. Според прелиминарните податоци на Евростат, БДП на еврозоната во четвртото ланско тромесечје, на квартално ниво порасна 0,3 отсто, по падот од 0,2 отсто од претходниот квартал.

ЕУ загубила 21 милијарда евра од санкциите спрема Русија

Санкциите воведени од Европската унија спрема Русија имаат значителна цена со пропуштени шанси за европски извоз во вредност од 21 милијарда евра, соопшти шпанскиот министер за надворешни работи.

Кризата ги смени навиките на Европјаните

Финансиската состојба се влошила кај дури 52 отсто од Европјани, од 2009 година наваму. Истражувањата покажале дека од почетокот на 2009 година до денеска, европските граѓани ја намалиле потрошувачката, а се почесто при купувањето ги споредуваат цените на различни производители и „се ценкаат“ за поевтино.

Германија се заврте против еврото?

Поддршката на Германија за заедничката европска валута е во загрижувачки пад поради кризата во Грција и одлуката на Европската централна банка (ЕЦБ) да купи обврзници од земјите на еврозоната вредни една милијарда евра, изјави германскиот министер за финансии, Волфганг Шојбле.Германските политичари, економистите и медиумите бурно реагираа на одлуката на ЕЦБ да започне со купувањето на обврзници со цел придвижување на ултра ниската инфлација

Трилионскиот монопол

Одлуката на Европската централна банка (ЕЦБ) да откупува државни обврзници за огромни суми е уставно предавство кон еврото. Банката во опасност ја става валутната стабилност, создава шпекулативни балони, ја уништува политичката култура, и ги засилува позициите на десните популисти

Дури 40,1 проценти од Италијаните сакаат Италија да ја напушти еврозоната

Во Италија расте отпорот кон заедничката европска валута, а според најновите анкети 40,1 проценти од Италијаните сакаат Италија да ја напушти еврозоната, во однос на почетокот на 2014 година кога тогашните анкети покажуваа дека тоа го сакале само 25,7 процени од населението