Бенчмарк

Три милиони евра од ЕБОР за женско претприемништво

Три милиони евра им се достапни на македонските жени претприемачки за да ја реализираат својата бизнис идеја или да го развијат својот бизнис. Средствата се обезбедуваат преку Програмата за жени во бизнисот на Европската банка за обнова и развој, а ќе се пласираат преку Охридска банка, за чија реализација договорот беше потпишан вчера во Скопје. 

Британија за 65 години ќе стане најнаселена во ЕУ, а Источна Европа ќе се намали за третина

Додека претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер се обидува да го спаси својот план за бегалците оваа недела, извештајот од Брисел покажува како населението на старот континент ќе се промени до 2080 година поради миграцијата. 

ЕУ ќе прави единствен пазар на дигитални содржини

Европскиоте законодавци ќе предложат закон кој ќе ги промени авторските правила за објавување и реобјавување содржини на интернет. Промената ќе зафати дел од видео и музичките сервиси, јави New York Times. Она што е добредојдена вест е дека купените содржини сега одреден период ќе бидат достани и надвор од геолокацијата каде се достапни. За жал, периодот ќе го одреди дистрибутерот и нема да трае бесконечно долго. 

На располагање им се 79 милијарди евра, а компаниите не аплицираат за пари од ЕУ

Македонските компании да аплицираат за СМЕ инструментот од програмата „Хоризонт 2020“ на Европската унија, проектиран на 79 милијарди евра за периодот 2014 - 2020 година, апелира Стопанската комора на Македонија. Средствата се неповратни, ставени им се на распологање на вкупно 52 земји, а може да ги повлечат само компании кои ќе понудат иновација што на ниво на ЕУ би го подобрила живеењето во одреден сегмент или би поттикнала развој на некоја друга гранка.

Полска е новата главоболка на Европа

Генијалноста на демократијата е во тоа што избирачите можат да ја истераат Владата без да и наштетат на државата. Но, понекогаш новата Влада, на која не и е доволно што ја истерала старата од подиумот, се зафаќа да ја менува и самата сцена. Тоа е аларм кој е вклучен во Полска. Популистичката партија Право на праведност (ПиС), која повторно дојде на власт по осум години во опозиција, брза да ја промени земјата. Таа го прекрши Уставот за да ги смени членовите во Уставниот суд избрани од претходната Влада

Со поддршка од ЕУ ќе се санираат штетите од поплавите во Пелагонија, Струмичко и Тетовско

Со финансиска поддршка  од Европската унија во износ од 9,8 милиони евра ќе се санираат штетите од поплавите што настана во јануари и февруари годинава во Пелагонија и Струмичко и во август во Тетовско.

Програмирано расипување: Апаратите за домаќинство намерно ги прават за да неможат да се поправат

Порано беше лесно да се поправи вратата на фрижидерот или моторот на машината за перење или миксерот. Денеска резервни делови нема или нивната цена е нереално висока и поправката е неисплатлива.
Со овие зборови хрватската петставничка во Одборот за внатрешна заштита на пазарот и заштита на 

Декември 5, 2015 Бенчмарк Admin

Европа воведува нов систем за следење на авио-патниците

Европа воведува нов систем за следење на авио-патниците. Идејата е да се следат и да се зголеми безбедноста кај сите авионски резервации во последните шест месеци. Договорот беше постигнат на состанокот на Европскиот совет на министрите за внатрешни работи во Брисел.

Европски волонтерски сервис - можност за стекнување на интернационални работни искуства

Можноста за стекнување на волонтерски искуства во земјите од Европската унија е главната тема на годинешниот настан на Европскиот волонтерски сервис, што се одржува во Скопје. Европскиот волонтерски сервис е дел од Еразмус плус програмата што ја организира Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. 

Најголем број на нови случаи на заболени од ХИВ во историјата на Европа

Европскиот центар за превенција и контрола на болести и Светската здравствена организација повикуваат на подобра превенција, дијагностицирање и третман на ранливите групи, во кои спаѓаат и мигрантите и бегалците