Бенчмарк

Нови 4,7 милиони евра за стипендии во Еразмус плус програмата

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност доби признание од делегацијата на ЕУ во Македонија за досегашните активности и истакна дека Македонија на овој план е на рамниште на земјите членки на ЕУ 

Членките на еврозоната го намалија буџетскиот дефицит на ниво од 2,6 отсто од БДП

Членките на еврозоната успеаја како целина да го намалат буџетскиот дефицит минатата година на ниво од 2,6 отсто од БДП, меѓутоа нивниот вкупен јавен долг продолжи да бележи раст, соопшти европската служба за статистика Евростат. Буџетскиот дефицит на 28-члената Европска унија лани е намален во споредба со 2013, од 3,3 на 3,0 отсто од БДП, додека буџетскиот дефицит

Бугарија со најголем процент на бездетни домаќинства во ЕУ

Дури 26,5 отсто од вкупно 2,8-те милиони домаќинства во Бугарија се без деца, што претставува најголем процент на бездетни семејства во рамките на ЕУ, покажува анализата на Европската статистичка агенција - Евростат за 2014 година. Како што јави БТА, тенденцијата на пораст на домаќинства без деца во Бугарија ја потвдуваат и податоците на бугарскиот Национален статиситлчки институ (НСИ), врз основа на пописот на населението од 2011 година. 

ЕЦБ: Основната камата останува на историско ниско ниво

Европската централна банка (ЕЦБ) соопшти дека основната камата останува на историско ниско ниво од 0,5 проценти. Тој наведе и дека се очекува инфлацијата во еврозоната да остане ниска на кратко време.

Шест причини поради кои бегалците одат во ЕУ

Агенцијата на Обединетите нации за бегалци УНХЦР ја анализираше состојбата на Блискиот исток и дефинираа шест основни причини за бегалската криза во која милиони луѓе тргнаа по подобар живот, а многу од нив кон Европа. 

Дали Шенгенот ќе ја преживее бегалската криза?

Германија која има намера да прифати рекорден број бегалци, повторно воспостави гранична контрола, до цел да одговори на предизвиците на бегалската криза. Многумина тој чекор на Германија го протолкуваа како непотребен, бидејќи со него се кршат правата на Шенгенскиот договор и се уриваат темелите на Европската унија.

Септември 21, 2015 Бенчмарк Никола Осило

ЕУ: Најмногу слободни работни места се отвараат во Хрватска и Чешка

Хрватска и Чешка се водечки земји во Европската унија според растот на стапката на слободни работни места во второто тримесечје од оваа година во однос на истиот период лани. Евростат повторно ја издвои Хрватска меѓу земјите на Европската унија со најголемо зголемување на сезонски неприлагодената стапка на слободни работни места во вториот квартал во однос на истиот период лани, за половина процент. 

Септември 20, 2015 Бенчмарк Никола Осило

Европа е пред политичка војна на два фрoнта заради последиците од нерешените кризи

Европската унија пука на повеќе шавови, предизвикани од разидувања од напливот на мигранти уште пред биде надминат горчливиот конфликт кој го зафати јадрото на монетарниот сојуз. - Камбаната бие, настапи часот, рече претседателот на Европската комисија, Жан Клод Јункер во своето обраќање „За состојбите во унијата“. - Треба да се свртиме кон огромните проблеми пред кои е исправена Европската унија. Нашата унија не е во добра кондиција“, рече тој.

Септември 19, 2015 Бенчмарк Никола Осило

Нема пари за членките на ЕУ кои не се солидарни со бегалците

Земјите кои што не ја делат солидарноста како европска вредност не можат да сметаат на европските пари, најави германскиот министер за економија Зигмар Габриел во интервју за весникот „Билд“. Германскиот вицеканцелар во интервјуто ги повтори заканите искажани од неговиот колега министерот за внатрешни работи на Германија Томас де Мазиер. 

Европејците сметаат дека жените не можат да бидат врвни научници

Речиси две третини од анкетираните Европејци сметаат дека жените не можат да бидат врвни научници. Испитувањето покажа дека седум од десет Европејци, или 67 отсто, сметаат дека жените немаат способност да станат научни работници на високо ниво. Таквото мислење го делат и 66 отсто од жените и 67 проценти од мажите.