Бенчмарк

Поради Грција, Еу ќе добие намален кредитен рејтинг

Меѓународната агенција за рејтинг „Стандард енд Пурс“ планира да го намали рејтингот за финансиската платежна способност на ЕУ заради поддршката за Грција и огромните ризици поврзани со земјата, јави БТА. Претходно, „Стандард енд Пурс“ ги намали перспективите за долгорочната оценка на ЕУ од „стабилна“ до „негативна“. „Стандард енд Пурс“ ја објаснува позицијата со грчката криза и поконкретно со ангажманите преземени од ЕУ

Сите заклучоци од состанокот на Советот за стабилизација меѓу Македонија и ЕУ

Советот за стабилизација и асоцијација меѓу Република Македонија и Европската унија вчера го одржа својот дванаесетти состанок со кој претседаваше министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски, јави МИА

 

Пусиќ: Во ЕУ има расположение за отварање на пристапните преговори за Македонија

Министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија вчера во рамки на Советот на Унијата пројавиле позитивна атмосфера да се одмрзнат евро-атлантските интеграции на Република Македонија и земјата да ги отвори пристапните преговори со ЕУ, доколку политичките партии во земјата во целост го спроведат договорот од 15 јули и предвремените избори во април 2016 година минат успешно.

10. „Божји заповеди“ на ЕУ, кои Грците мора да ги исполнат

Грција и еврозоната пред неколку дена постигнаа прелиминарен договор за трет пакет помош. Атина за да го избегне финансискиот колапс треба да спроведе тешки економски реформи.Кредиторите пред Атина ставија низа мерки кои Грците мора да ги исполнат: Оваа се дестете најважни, од кои две веќе се усвоени.

Кој најмногу ќе плати за Грција

Најмногу за новиот спас на Грција ќе платат граѓаните на Луксембург. Тоа го покажуваат пресметките на германското списание „FOCUS“, кое ги зема во предвид при пресметувањето неисплатените суми од досегашниот пакет и новиот спасувачки па

„Грекзитот“ можеби е избегнат, но поделбите во Европа се продлабочуваат

Иако договорот за Грција помогна да се избегне отворен расцеп, старомодната геополитика ги влече дури и старите членки на ЕУ во различни насоки. Кога европските лидери се појавија по повеќе од 16 часа преговори за да го објават договорот со кој ќе се задржи Грција во еврозоната, се појавија три нешта. Прво, зацрвенетите заморени очи на речиси сите кои земаа збор на прес-конференцијата, на која дознавме, се очекувало преговорите да траат неколку часа

Оланд: Европските лидери успеаја да го зачуваат единството и солидарноста на еврозоната

Договорот на средбата на високо ниво на еврозоната ќе обезбеди Грција да остане во монетарната унија при услови - да ги почитува правилата на Европската унија, изјави францускиот претседател Франсоа Оланд. - Европските лидери успеаја да ја постигнат главната цел на преговорите - да го зачуваат единството и солидарноста на еврозоната, нагласи Оланд.

Луксембург од утре претседава со ЕУ

Претседавањето, како што е најавено, ќе се заснова врз седум столбови: поттикнување на растот, инвестиции и вработување, продлабочување на социјалните димензии на ЕУ, управување со миграциите, фокус врз дигитализација на единствениот пазар, промоција на конкурентноста, одржливиот развој и јакнење на улогата на Унијата на глобална сцена. Меѓу приоритетите за следните шест месеци Луксембург го нема ставено проширувањето на ЕУ, веројатно затоа што не очекува да се направат големи чекори во тој процес.

Лидерите од ЕУ усвоија план за справување со имигрантската криза

Европските лидери, кои дискутираа до доцна синоќа за тоа како да се справат со имигрантската криза во Средоземното Море успеаја да усогласат план за згрижување на лицата, кои бегаат од војни и сиромаштија од земји во Северна Африка и на Блискиот Исток, јави БТА.

Европските пензии се движат од 250 до 1.500 евра, 12% од пензионерите се на прагот на сиромаштија

Од Литванија до Франција, преку Грција пензиите варираат од 250 до 1.500 евра, но имајќи го предвид стандардот, над 12 проценти од пензионираните Европејци живеат во сиромаштија, се наведува во извештајот на Евростат. Во Грција има 2,6 милиони пензионери, а просечната пензија изнесува 882 евра (713 основна пензија и 169 евра дополнителна).