Бенчмарк

Во Гази Баба и Тетово да се отворат првите бизнис иновативни центри во Македонија

Поголемо искористување на ЕУ фондовите и размена на искуства како тоа да се постигне е целта на „Бизнис иновацискиот форум 2015” што денеска се одржа во Скопје во организација на општина Гази Баба.

Иво Вајгл утре ќе ја образложи предлог-резолуцијата за Македонија пред европратениците

Комитетот за надворешни работи на Европскиот парламент за утре ја одложи дебатата и претставувањето на предлог-Резолуцијата на известувачот Иво Вајгл за Република Македонија. Од седумте земји-кандидати и потенцијални кандидати за членство во Европската унија, денеска се дискутираше за сите, освен за Македонија и Црна Гора

Новиот комесар за проширување на ЕУ во прва официјална посета на Македонија

Комесарот за соседство и преговори за проширување, Јоханес Хан, на 19-ти и 20-ти идниот месец ќе претстојува во прва официјалнана посета на Република Македонија, откако го наследи Штефан Филе во ресорот, јави дописникот на МИА од Брисел.

Економијата на Европа и не е толку лоша

Гувернерот на Централната банка на Германија, Јенс Видман вели дека економската состојба во Европа не е толку лоша како што сметаат некои, пред се благодарение на намалената цена на нафтата.– Европа не стои толку лошо како што мислат некои – рече тој за германскиот печат, потсетувајќи дека експертите предвидоа јакнење на еврозоната, но со побавно темпо.

Најпотценети евопски држави

Кога правиме листа со местата кои силно сакаме да ги посетиме, обично вклучуваме во него популарни дестинации како Њујорк, Рим, Париз, Лондон и Токио. Сами знаете дека надвор од наведените градови постојат уште многу кои заслужуваат внимание. Тие често се потценетиод милионите туристи кои секоја година патуваат до блиски и далечни точки на светот.

Во кои држави луѓето пијат најмногу алкохол

Неодамна Светската Здравствена Организација објави извештај за 15-годишно конзумирање алкохол на државите во светот , во кој победник е Белорусија.
Оваа држава со 9,5 милиони жители е позната како последната Европска диктатура, која беше водена од Александар Лукашенко цели 20 години. Исто така е и единствената Европска држава во која сè уште постои смртната казна

Национална агенција ќе управува со Еразмус плус

Националната агенција од 2014 до 2020 година во име на Европската комисија децентрализирано ќе ја управува  програмата Еразмус плус во Република Македонија. Се работи за водечката програма за образование, обука млади и спорт на Европско ниво, а го опфаќа целосниот образовен систем на Република Македонија како и  сегментот млади и младински активности. 

Проширувањето на ЕУ останува приоритет на Летонија

Приоритетите на Летонија за време на претседавањето со Европската Унија се познати: поголема компетивност на Европа, дигитална Европа и поголема улога на Европа на меѓународната сцена. Но сепак еден од приоритетите на летонското претседавање останува проширувањето на ЕУ, на што потсети лично претседателката на Владата на Летонија Лаимдота Страујума..