Бенчмарк

Хрватска и Бугарија имаат најлош стандард во ЕУ

​Хрватска и Бугарија се единствените членки на ЕУ каде што куповната моќ на граѓаните е за 40 отсто пониска од просечната куповна моќ во ЕУ. Паритетот на куповната моќ во Хрватска веќе три години се држи на 59 отсто од просекот во ЕУ, Бугарија се зголеми на 53 отсто

Секоја шеста компанија во ЕУ лани продавала стоки и услуги преку Интернет

Секоја шеста компанија во Европската унија продавала минатата година производи и услуги преку интернет, а Хрватска е благо до европскиот просек, покажува извештајот на Европската канцеларија за статистика. Вкупно 16 отсто компании во ЕУ минатата година примиле порачки преку интернет страниците или апликациите

Пет држави од ЕУ го блокирале отварањето на уште едно поглавје во преговорите со Србија

​Германија, Франција, Шведска, Велика Британија и Хрватска го блокирале најавеното отворање и на поглавјето 33 од преговорите за членство на Србија во ЕУ

Реформи во Еврозоната: Ќе се формира Европски монетарен фонд

Пакет мерки за реформирање на еврозоната и зголемување на нејзината отпорност кон идните кризи денеска беше предложен од страна на Европската комисија. Помеѓу предлозите е и предлогот спасувачкиот фонд на еврозоната – Европскиот стабилизациски механизам (ЕСМ) да се трансформира во Европски монетарен фонд (ЕМФ).

Студија на германската војска: Можен е распад на ЕУ

​Европската унија и западниот поредок би можеле да се урнат до 2040 година, се наведува во интерна студија на германската војска, во која имал увид весникот „Шпигл“. Германската војска проценува дека распаѓањето на ЕУ и западниот поредок е можна опција во следните неколку децении.

ЕУ ќе издвои 30 милијарди евра за научни истражувања до 2020 година

Европската Комисија најави дека до 2020 година ќе издвои 30 милијарди евра за научни истражувања, во рамките на програмата Хоризонт 2020. Вкупниот буџет на оваа програма, која е задолжена за научни истражувања и иновација, е 77 милијарди евра.

Јункер до Каталонците: Шпанија не е Југославија

​Претседателот на Европска комисија Жан Клод Јункер оцени дека Каталонците не се под репресија на Шпанија и оти ситуацијата во која се наоѓаат не може да се спореди со поранешна Југославија. - Во Каталонија не постои проблем на кршење на човековите права, бидејќи Каталонците, кои ми се мили и чија култура ја почитувам

Нов систем во Шенген зоната: За влез и излез од ЕУ без печат на пасош

Најавен е нов европски систем за влез и излез од Шенген зоната. Се воведува автоматизирана контрола на податоците на патниците на границите. Наместо досегашното рачно заверување на пасошите со печати, патниците своите биометриски податоци сами ќе ги оставаат на електронските панели при преминување на границата.

ЕУ го објави 15. конкурс за наградата „Жан Моне“ на тема „ЕУ за тебе?“

Делегацијата на Европската унија го објави 15. конкурс за наградата „Жан Моне“ за најдобри достигнувања во покривањето на теми поврзани со темата „ЕУ за тебе?“. Наградата „Жан Моне“ ќе биде доделена во три натпреварувачки категории најдобар објавен новинарски напис (за стории објавени во печатени медиуми

За влез во ЕУ од 2020 година Македонците ќе плаќаат по 10 евра

Комитетот за граѓански слободи на Европскиот парламент денеска го усвои предлогот на Европската комисија за државјаните на трети земји ослободени од визи за влез во Шенген-зоната, меѓу кои и граѓаните на Република Македонија, од 2020 година да треба да аплицираат за дозвола за патување пред да пристигнат во Европската унија.