Бенчмарк

Туск: ЕУ подготвена да се спротивстави на надворешните сили што го дестабилизираат Балканот

Сите земји членки на Европската унија изразија подготвеност да се спротивстават на „надворешните сили“ што се обидуваат да ги дестабилизираат државите од Западен Балкан, изјави денеска претседателот на Европскиот совет Доналд Туск, на прес-конференцијата по завршувањето на Самитот во Брисел

Картелско здружување: ЕУ казни со 155 милиони евра, шест производители на клими за коли

Европската унија казни шест производители на клима уреди за автомобили и делови за ладење на мотори со вкупно 155 милиони евра, поради картелско здружување. Европската комисија соопшти дека доставувачите на автоделови - германскиот „Бер“, јапонските „Калсоник“, „Денсо“, „Панасоник“ и „Санден“ и францускиот „Валео“,

Доналд Туск реизбран за претседател на Европскиот совет

​Полјакот Доналд Туск реизбран е за претседател на Европскиот совет и покрај противењата на неговата родна земја. Туск е реизбран за претседател на Европскиот совет со мандат од две ипол години на денеска започнатиот дводневен самит на Европската унија во Брисел. - Ви благодарам за поддршката, изјави Туск и вети дека ќе го даде најдоброто од себе со цел да ја направи ЕУ подобра.

Подготвен нов пакет предлози и мерки за унапредување на бизнис климата и конкуретноста на домашните компании

Владеење на правото и елиминирање на митото и корупцијата, квалитетна регулатива во чие изготвување активно ќе учествува и бизнис заедницата, елиминирање на нелојалната конкуренција и изедначување на условите за работење на компаниите, зголемување 

Се намалува бројот на бебиња на стариот континент: ЕУ се соочува со демографски пад

Бројот на родени лица во Франција и во Европа застрашувачки се намалува, а најалармантна е ситуацијата во Бугарија, се наведува во извештајот на Националниот статистички институт на Франција објавен во „Економик матен“.

Истражување на ЕК: Во ЕУ се бараат пожарникари, учители, возачи за плати од 2.000 до 3.500 евра

Воспитувачи, учители, стручњаци за финансии се бараат во Европската Унија, покажува истражување на Европската комисија. Возачи за градежни машини се дефицитарни во Словенија, а бабици во Холандија и Грција. Воспитувачи највеќе се бараат во Шведска, а платите се од 2.000 до 3.500 евра

Бугарија, Романија и Грција се најсиромашни земји во ЕУ

Грција е третата најсиромашна земја членка на ЕУ, по Бугарија (34,2 отсто) и Романија (22,7 отсто). Со таа разлика што, додека процентите за сиромаштија во двете поранешни комунистички балкански држави значително се намалени, или за речиси една третина, од 2008 година наваму

„Програма мали грантови“ од ЕУ за поддршка на еколошки проекти за еко-градинки

Како дел од интернационалната програма „Еко градинка“, ОХО известува дека „Програмата за мали грантови“ повторно е отворена за градинките кои се членови во националната мрежа на еко градинки. 

ЕУ ги тужи Хрватска, Холандија, Португалија и Шведска за непрописни возачки дозволи

Европската комисија ги тужи Хрватска, Холандија, Португалија и Шведска пред судот на ЕУ поради неправилно пренесување на прописите на Унијата за возачките дозволи.

Европскиот суд за човекови права предлага за жените да има полесни казни

Државите, во своето законодавство, можат да предвидат полесни казни за некои категории на луѓе, како на пример за жените, пресуди денеска Европскиот суд за човекови права (ЕЦХР).