Бенчмарк

Се намалува бројот на бебиња на стариот континент: ЕУ се соочува со демографски пад

Бројот на родени лица во Франција и во Европа застрашувачки се намалува, а најалармантна е ситуацијата во Бугарија, се наведува во извештајот на Националниот статистички институт на Франција објавен во „Економик матен“.

Истражување на ЕК: Во ЕУ се бараат пожарникари, учители, возачи за плати од 2.000 до 3.500 евра

Воспитувачи, учители, стручњаци за финансии се бараат во Европската Унија, покажува истражување на Европската комисија. Возачи за градежни машини се дефицитарни во Словенија, а бабици во Холандија и Грција. Воспитувачи највеќе се бараат во Шведска, а платите се од 2.000 до 3.500 евра

Бугарија, Романија и Грција се најсиромашни земји во ЕУ

Грција е третата најсиромашна земја членка на ЕУ, по Бугарија (34,2 отсто) и Романија (22,7 отсто). Со таа разлика што, додека процентите за сиромаштија во двете поранешни комунистички балкански држави значително се намалени, или за речиси една третина, од 2008 година наваму

„Програма мали грантови“ од ЕУ за поддршка на еколошки проекти за еко-градинки

Како дел од интернационалната програма „Еко градинка“, ОХО известува дека „Програмата за мали грантови“ повторно е отворена за градинките кои се членови во националната мрежа на еко градинки. 

ЕУ ги тужи Хрватска, Холандија, Португалија и Шведска за непрописни возачки дозволи

Европската комисија ги тужи Хрватска, Холандија, Португалија и Шведска пред судот на ЕУ поради неправилно пренесување на прописите на Унијата за возачките дозволи.

Европскиот суд за човекови права предлага за жените да има полесни казни

Државите, во своето законодавство, можат да предвидат полесни казни за некои категории на луѓе, како на пример за жените, пресуди денеска Европскиот суд за човекови права (ЕЦХР). 

Марин Ле Пен: ЕУ е мртва ама тоа се уште не го знае

Европската унија е неуспешен експеримент и затоа треба да заврши, изјави лидерот на француската десничарска партија Национален фронт и кандидат за претседател на Франција, Марин Ле Пен.

ИПАРД 2: Земјоделците бесплатно имаат на располагање 27 проекти за изградба на фарми

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство подготви 27 стандардизирани проекти за изградба на сточарски фарми, мандри и силоси и за подигнување на овошни и лозови насади со кои земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД 2 програмата и Програмата за рурален развој.

Британците ќе наплаќаат такса од 1.000 фунти за секој работник од ЕУ?

Британската влада разгледува воведување на такса од 1.000 фунти за секој работник од ЕУ, кој ќе го вработат британските работодавци по излезот на Велика Британија од Унијата. 

Брегзит си го прави своето: Велика Британија ќе воведе такса за работниците од ЕУ

Британската влада сака да воведе такса од 1.000 фунти за секој британски работодавец кој ќе вработи работник кој потекнува од некоја од државите-членки на Европска Унија.