Техно

Трите најголеми настани од светот на науката кои ќе се случат во 2018

Во текот на годината пред нас, претстојат многу настани на кои може да се надеваме, оценуваат научниците. Би-Би-Си претстави некои од најголемите научни приказни кои ќе се случат оваа година.

Шест технолошки предвидувања за 2018: Од роботи до нови апликации

Многу научници сметаат дека 2017 година беша „мрачна“ за технолошката индустрија и дека ја одбележаа предвидливо надградување и шпекулативни падови.

Ајфон најпродаван технолошки уред во 2017 година

Според податоците на УСА Тудеј, без оглед на тоа што завршните анализи од продажбата минатата година не се довршени, најпродаван технолошки уред во 2017 година е Ајфонот на Ејпл.

Office 365 за подобра едукација, настава и учење

Во Скопје Мериот Хотел од страна на 10-те финалисти на 365 challenge беа претставени придобивките од Office 365. 

По што може да препознаете дека Вашиот смартфон го прислушуваат?

​По што може да препознаете дека Вашиот смартфон го прислушуваат? Има неколку признаци за тоа, кои и не мора ништо да значат, но може да укажат дека Вашите разговори ги слушаат повеќе луѓе отколку што би требало...

Што ќе се случи ако Сонцето згасне на еден ден?

Американски научници создадоа компјутерска симулација, при која Сонцето исчезнува на 24 часа, и којашто прикажува какви последици би имало тоа врз Земјата.

365 Challenge: Предизвик за наставниците кој ќе ја зголеми ефикасноста во образованието

Секој детаљ кој се применува во функционалноста на алатките на Microsoft како Sway, One Note Staff, One Note Classbook, One Drive, Skype in the Classroom, MS Team, MS Office professional, Office mix и Forms имаат за цел да ја зголемат продуктивноста на корисниците. 

Научниците тврдат дека на Марс нема живот

​Поради „ефектот на сунѓер“ на површината на Црвената планета таа е сува и непогодна за развој и опстанок на животот.

365 Challenge: Microsoft со предизвик за зголемување на продуктивноста во образованието

Microsoft го оствари следниот чекор кон целосна дигитализација на образовниот систем овозможувајќи нов степен ефикасност. 

Американски, јапонски и руски астронаут одлетаа кон Меѓународната вселенска станица

Тројца нови членови американски, јапонски и руски астронаут денеска полетаа од Казахстан кон Меѓународната вселенска станица.