Техно

Нова апликација за тргување на Македонска берза

Апликацијата eTrader е новата електронска алатка на Македонската берза наменета за крајните корисници со која отсега тие ќе може преку интернет да го следат тргнувањето и својата финансиска состојба. Со оваа апликација се заменува традиционалниот начин на тргнување со кој клиентите мораа да одат кај 

Нова промоција во Вип: Двојно повеќе кредит за новите припејд корисници

Вип ја збогатува својата понуда и воведува исклучително атрактивна промоција во припејд сегментот во мобилната телефонија со која корисниците добиваат двојно повеќе кредит и можност за целосна комуникација со своите сакани. 

Падна „WhatsApp" ширум светот

Популараната апликација за комуникација Вотсап (WhatsApp) падна и голем број корисници се жалат дека имаат проблемми со испраќањето пораки.

Македонците преку интернет најчесто купуваат облека и спортска опрема

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2017 година, 73,6% од  домаќинствата имале пристап на интернет од дома. Учеството на домаќинствата според типот на населеното место со широкопојасен интернет во вкупниот број на домаќинства e 67,1% во 2017 година.

Октомври 31, 2017 Техно Никола Осило

Избор или принуда: Граѓаните најмногу користат телекомуникациски услуги во пакет

Мнозинството од испитаниците (69,4%) се изјасниле дека во нивното домаќинство се користат услуги во пакет, покажува најновото истражување на Агенцијата за електронски комуникации.

 

Октомври 31, 2017 Техно Никола Осило

Се зголемува бројот на граѓани кои „сурфаат“ на интернет преку смарт-телевизори

Речиси сите испитаници поседуваат телевизор во домаќинството (99,6%), од кои мнозинството (87%) плаќаат месечен надомест за телевизиски улуги, што го следи трендот на намалување во однос на останатите години, покажуваат резултатите од најновата анкета на Агенцијата за електронски комуникации.

 

Октомври 31, 2017 Техно Никола Осило

Истражување: Дури 43% од македонските граѓани „висат“ на интернет од 3 до 5 часа дневно

Пристап до интернет се изјасниле дека имаат 80,4% од домаќинствата, a бројот на корисници на интернет е 74,4% и бележи тренд на постојан раст, покажува најновото истражување на Агенцијата за електронски комуникации.

 

Октомври 31, 2017 Техно Никола Осило

Анкета: Viber e најкористена мобилна апликација во Македонија

Процентот на корисниците на мобилна телефонија за разлика од 2016 бележи мал пораст и сега изнесува 95,2%, покажува најновото истражување на Агенцијата за електронки комуникации. „Македонски Телеком“ бележи мал пораст во корисниците (41,3%) што не е доволен за повторно 

(ВИДЕО) Роботот Софија си доби државјанство од Саудиска Арабија

Робот со име Софија, кој е дизајниран по изгледот на Одри Хепберн си доби државјанство од Саудиска Арабија. Со ова, Саудиска Арабија стана првата земја во светот која даде државјанство на робот.

Македонија искористила само 9% од расположливите 9,5 милиони евра за иновации

За иновативни проекти Македонија искористила само девет проценти од вкупно 9,5 милиони евра што и се на располагање преку проектот за поддршка од Светска банка, информира денеска директорот на Фондот за иновации и развој, Јован Деспотовски.