Техно

Крај на една ера: „Верајзон“ го презема „Јаху“ за 4,5 милијарди долари

Американската телекомуникациска компанија Верајзон заврши бизнис зделка вредна 4,5 милијарди долари за преземање на интернет бизнисите на Јаху. Предвидено е воведување нов раководен тим во обид да се зголеми приходите од огласувачи во еден од најпознатите интернет брендови.

Откриен софтвер што може да урне електрична мрежа

​Истражувачи од Словачка и САД открија, односно детектираа тн. штетен софтвер кој може да уништи цела електрична мрежа, наведувајќи дека веројатно токму тој малвер е одговорен за кусиот прекин на струја што се случи во Киев кон крајот на минатата година.

СТЕМ Академија започнува со Microsoft едукативни програми

​СТЕМ Академија започнува со воведување на светски признатите Microsoft едукативни платформи и програми за стекнување на СТЕМ вештини и знаење, базирани на Microsoft курикулуми и примена на соодветна Microsoft

Мрежата на Македонски Телеком станува уште подобра сега со 4G пристап насекаде низ Македонија

Македонски Телеком постојано инвестира во својата инфраструктура со цел на  своите корисници да им обезбеди стабилна мрежа и покриеност, без оглед каде и да се наоѓаат. Како резултат на тоа, корисниците на Телеком сега имаат 4G пристап насекаде низ Македонија.  

Microsoft и Cisco стипендии и можност за вработување преку летната IT школа

Втора година по ред Семос Едукација стартува менторски програми за студенти и невработени лица со цел стекнување на практични вештини кои се бараат најмногу на пазарот на трудот од областа на IT технологите. 

Нов комуникациски софтвер за поголема безбедност на воздухопловниот сообраќај

Високо-ефективен, компатибилен и модерен комуникациски систем за контрола на воздушниот сообраќај, може значително и директно да придонесе за поголема безбедност на летовите. 

Драгана Јакимова е вториот носител на титулата Микрософт офис специјалист на Македонија

Најдобрите 40 средношколци, од кои 30 на ниво на цела Македонија и 10 од Град Скопје, денес се натпреваруваа за титула Microsoft Office Specialist на Македонија. Оваа титула е една од најпрестижните за младинците од 13 – 22 години на светско ниво, во ранг на познавачи на компјутерски вештини. 

Македонската ИТ заедница беше дел од првата Endava Tech Flow конференција во земјава

Повеќе од 170 ИТ професионалци, дипломци и ентузијасти од Македонија минатата недела учествуваа на првата Tech Flow конференција во земјава која се одржа во киното „Фросина“ во Младинскиот културен центар во Скопје. 

Прва мобилна апликација за осигурување на македонскиот пазар

Денес, осигурителната компанија Еуролинк осигурување ја пушти во употреба првата мобилна апликација за осигурување, со која на своите клиенти им овозможува брзо и лесно купување и плаќање полиси, пријавување евентуални штети, информации за услугите и понудите и кога се во движење. 

ЕК го казни Фејсбук со 110 милиони евра за неправилности при превземањето на Ватсап

Европската унија го казни Фејсбук со 110 милиони евра поради неправилности при преземањето на сервисот WhatsApp во 2014 година. Во соопштението на Европската комисија се нагласува дека најголемата социјална мрежа на светот дала погрешни информации за процесот