Вино

(Фото) Заев кроеше лозје во „Тиквеш“

Со сите традиционални обичаи, во присуство на голем број партнери, соработници, членови на управниот одбор и менаџментот, како и вработени и пријатели на винарската визба „Тиквеш“ од Македонија и од регионот, денеска, на локалитетот „Лепово“ се изврши чинот на закројување на лозовите насади.

Февруари 14, 2018 Вино Никола Осило

Имиња во чест на виното и љубовта: Во Македонија 11 девојчиња крстени Љубов, а 206 момчиња Трифун

Македонските граѓани денеска ги слават Свети Трифун како ден на виното, и Свети Валентајн како ден на љубовта. Интересно е што, кај голем број македонски семејства овие празници имаат големо значење, а најдобар 

 

Февруари 14, 2018 Вино Никола Осило

Македонските винарии се уште произведуваат повеќе наливно отколку флаширано вино

И покрај постојаниот пораст на производството и подобрување на квалитетот на македонското вино во земјава се уште повеќе се произведува наливно отколку флаширано вино. Најновите податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека лани

 

Сите обичаи за Свети Трифун-празникот на вербата во плоден род и добро вино

Православните христијани денеска го слават Св.Трифун со желба за добро здравје, добро расположение и богат род на лозјата. Според народните претстави, Свети Трифун се грижи за лозјето и за виното. Се верува дека тој ги штити насадите и градините од разни штети и несреќи. 

Уставниот суд поведе постапка за Законот за вино по иницијатива на адвокатка од Кавадарци

Уставниот суд поведе постапка за оценување на уставноста на членот 3 точката 28-а во делот: „наменето за извоз“, членот 16-а ставот 1 во делот: „наменето за извоз“, членот 17 ставовите 2 и 3 во деловите „наменето за извоз“, членот 18 ставот 1 во делот:

Пратеникот Панчо Минов од ГРОМ предлага измени на Законот за вино

Пратеникот Панчо Минов од ГРОМ до собранието достави предлог измени и дополнувања на Законот за вино. Според предлогот, со постојната формулацијата на предметот на уредување на Законот за виното

Виното резервирано за во зима

Како што паѓаат температурите надвор, а ги очекуваме и првите снежни врнежи, црвеното вино полека се сместува на нашето мени.

Декември 4, 2017 Вино Никола Осило

Винарската визба „Тиквеш“ ја зголеми добивката

Винарската визба „Тиквеш“ во периодот јануари-септември годинава оствари добивка од 27,5 милиони денари, што е зголемување во однос на истиот период минатата година кога компанијата имала добивка од 22,4 милиони денари, покажува консолидираниот биланс на успех на компанијата објавен преку Македонската берза

 

Ноември 6, 2017 Вино Никола Осило

„Сковин“ ја намали загубата

Винарската визба „Сковин“ во периодот јануари-септември, годинава оствари загуба од 35,6 милиони денари, што е намалување во однос на истиот период минатата година кога загубата на компанијата изнесувала 88,4 милиони денари, покажува Билансот на успех на компанијата објавен преку Македонската берза.

 

Македонското вино промовирано во Данска

Седум винарски визби ги презентираат своите вина во Копенхаген пред дистибутери, увозници, хотели, ресторани, кафеани  и други професионални купувачи на вино, како и пред крајните конзументи.