Вино

Лошата берба не им ги изеде добивките на винарските визби

И покрај лошата година и берба, 2017 година била успешна за повеќето винарски визби во Македонија. 

„Тиквеш“ заврши со исплатата на откупеното грозје

​И оваа година, близу еден месец пред крајниот законски рок, Винарската визба „Тиквеш“ заврши со исплата на средствата за откупеното грозје од последната берба.

„Попова Кула“ ја продлабочи загубата

Винарската визба „Попова Кула“ во текот на минатата година оствари загуба од 1,4 милиони денари, што е продлабочување во однос на истиот период минатата година кога загубата на компанијата изнесувала 543.000 денари,

Драстичен раст на добивката на „Тиквеш“

Во 2017 година винарската визба Тиквеш АД Скопје оствари раст на вкупните консолидирани приходи од 11% односно зголемување за 160 милиони денари

Бовин A'gupka Vranec, прогласено за едно од најдобрите вина на светот во својата категорија

Голем интернационален успех на македонската винарија Бовин. Оваа година во која Бовин прославува јубилеј 20 години од своето постоење, добиено е престижното признание Grand Gold, на еден од најважните вински натпревари

Должи на лозарите и на државата: Уште еден обид за отварање на стечај за Повардарие

Основниот суд Велес втор пат годинава поведе претходна постапка за испитување на условите за отворање на стечајна постапка над должникот Винарска визба Повардарие АД Неготино.

Успешна година за винарската визба „Тиквеш“: Раст на добивката и оптимистички прогнози

Во 2017 година винарската визба „Тиквеш“ АД Скопје оствари раст од 12 отсто на вкупните приходи односно зголемување за 152,5 милиони денари. Растот се должи на зголемените приходи генерирани од домашниот пазар (за 7%) и од странските пазари (за 18%). 

„Сковин“ оствари добивка од 274.000 денари

Во периодот од 01.01 до 31.12.2017 година Сковин АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат. Oперативните приходи во 2017 година во однос на 2016 се со тренд на намалување и изнесуваат 214.476.000 денари

Запрен стечајот за Повардарие, винаријата се уште должи 3,4 милиони евра за данок на државата

Основниот суд од Велес донесе одлука да се запре стечајната постапка за винарската визба Повардарое од Неготино.

Златни медали за две вина на „Тиквеш“ на пролетниот „Мундус Вини“ во Германија

 На годинешниот пролетен дел на најголемиот вински натпревар во Германија „Мундус Вини“, златни медали освоија црвеното „Александрија Куве“ од бербата 2016 и „Домен Лепово Гранд Куве“ од бербата 2015.