Вино

Златен и сребрен медал за вината на „Стоби“ на меѓународниот натпревар „Мундус вини“

Вината „Аминта“ и „Ркацители“ на винаријата „Стоби“ освоија еден златен и еден сребрен медал на Меѓународниот натпревар за квалитет на вината „Мундус вини“ што се одржува во Германија. 

(Фото) Вината на „Стоби“ ги воодушевија посетителите на најголемиот саем за прехрана „Продекспо“ во Москва

Најквалитетните вина на винаријата „Стоби“ уште еднаш го потврдија високиот углед што го уживаат на рускиот пазар каде што се присутни долго време.

Пијте во ограничени количини: Кое вино не предизвикува мамурлок

Истражувачите од Универзитетот во Илиноис во стручното списание Applies and Enviromental Microbiology објавија научен труд во кој го опишуваат развојот на нови видови вина кои не предизвикуваат мамурлок.

(Фото) Заев кроеше лозје во „Тиквеш“

Со сите традиционални обичаи, во присуство на голем број партнери, соработници, членови на управниот одбор и менаџментот, како и вработени и пријатели на винарската визба „Тиквеш“ од Македонија и од регионот, денеска, на локалитетот „Лепово“ се изврши чинот на закројување на лозовите насади.

Февруари 14, 2018 Вино Никола Осило

Имиња во чест на виното и љубовта: Во Македонија 11 девојчиња крстени Љубов, а 206 момчиња Трифун

Македонските граѓани денеска ги слават Свети Трифун како ден на виното, и Свети Валентајн како ден на љубовта. Интересно е што, кај голем број македонски семејства овие празници имаат големо значење, а најдобар 

 

Февруари 14, 2018 Вино Никола Осило

Македонските винарии се уште произведуваат повеќе наливно отколку флаширано вино

И покрај постојаниот пораст на производството и подобрување на квалитетот на македонското вино во земјава се уште повеќе се произведува наливно отколку флаширано вино. Најновите податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека лани

 

Сите обичаи за Свети Трифун-празникот на вербата во плоден род и добро вино

Православните христијани денеска го слават Св.Трифун со желба за добро здравје, добро расположение и богат род на лозјата. Според народните претстави, Свети Трифун се грижи за лозјето и за виното. Се верува дека тој ги штити насадите и градините од разни штети и несреќи. 

Уставниот суд поведе постапка за Законот за вино по иницијатива на адвокатка од Кавадарци

Уставниот суд поведе постапка за оценување на уставноста на членот 3 точката 28-а во делот: „наменето за извоз“, членот 16-а ставот 1 во делот: „наменето за извоз“, членот 17 ставовите 2 и 3 во деловите „наменето за извоз“, членот 18 ставот 1 во делот:

Пратеникот Панчо Минов од ГРОМ предлага измени на Законот за вино

Пратеникот Панчо Минов од ГРОМ до собранието достави предлог измени и дополнувања на Законот за вино. Според предлогот, со постојната формулацијата на предметот на уредување на Законот за виното

Виното резервирано за во зима

Како што паѓаат температурите надвор, а ги очекуваме и првите снежни врнежи, црвеното вино полека се сместува на нашето мени.