Вино

Запрена постапката, повлечени барањата за отварање на стечај за винарската визба „Повардарие“

Предлогот  за поведување на стечајна постапка над имотот на должник Винарска визба „Повардарие“, Акционерско друштво Неготино поднесен од предлагачот-доверител Република Македонија - Министерство за финансии -Царинска управа

„Тиквеш“ ја зголеми добивката

Бруто добивката на винрската визба „Тиквеш“ за првото тромесечие од 2017 година достигна 105,7 милиони денари, што е на релативно исто ниво како и во 2016 година, соопшти компанијата преку Македонската берза.

Назначен нов управител на „Винојуг“

Звонко Трајков е назначен за нов управител на винаријата „Винојуг“, објави Централен регистар.

Сковин ја намали загубата

Во првите три месеци од годината, Сковин АД Скопје оствари загуба од 13.381 илјади денари, соопшти компанијата преку Македонската берза. Минатата година во истиот период загубата изнесуваше 27.705 илјади денари.

„Тиквеш“ целосно го исплати откупеното грозје од последната берба

Винарската визба „Тиквеш“ денеска соопшти дека на лозарите целосно им ги исплатила средствата за откупеното грозје од последната берба.  Заклучно со 28 април исплатени се вкупно 263,5 милиони денари за откупени 17,5 милиони килограми грозје. 

Езимит отвори компанија во Германија, "Еzimit wine depo gmbh"

Под брендот Езимит, се отвори првата македонска компанија во светот на винскиот бизнис во Германија. Во земјата која е најголем конзумент на вино во Европа, Езимит ја отвори компанијата под име "Еzimit wine depo gmbh". 

Винарската визба „Тиквеш“ неколкукратно ја зголеми добивката

Во 2016 година винарската визба „Тиквеш“ АД Скопје забележаа раст на вкупните приходи од 8%, односно зголемување за 110,2 милиони денари. Растот се должи на зголемените приходи генерирани од домашниот пазар (за 12%) и од странските пазари (за 5%), соопшти компанијата преку Македонската берза.

Виното на „Стоби“ меѓу најдобрите „шардонеа“ во светот

Белото вино „Шардоне“ од бербата од 2015 година на винаријата „Стоби“ доби златен медал на 24. издание на Интернационалниот натпревар на најдобрите вина од сортата „шардоне“ во светот кој се одржа во Франција.

„Сковин“ оствари добивка од 5.000 евра

„Сковин“ АД Скопје за периодот од 01.01 до 31.12.2016 година оствари позитивен резултат, соопшти компанијата преку Македонската берза. Oперативните приходи во 2016 година во однос на 2015 се со тренд на зголемување и изнесуваат 247.560.000 денари.

Продолжува растот и позитивните резултати на ВВ „Тиквеш“

Вкупните приходи на ВВ „Тиквеш“ во 2016 година забележаа раст од 112,8 милиони денари што е зголемување за 9% во однос на претходната година. Ваквиот раст се должи на зголемените приходи од продажбата на вино на домашниот пазар за 12%, како и од растот на приходите од извоз за 6%.