Вино

Македонските граѓанини во просек годишно пијат 2,2 литри вино

Полнолетниот македонски граѓанин просечно годишно пие 2,2 литри вино и 0,9 литри ракија, покажуваат податоците што во пресрет на празнувањето на Денот на виното и љубовта ги објави Државниот завод за статистика.

Февруари 13, 2017 Вино Камелија Делија

Досега исплатени 46,2% откупеното грозје од ланската берба

На лозарите од страна на винарските визби досега им се исплатени вкупно 710.418.260 денари, односно 46,24% од предаденото грозје од ланската берба, покажуваат податоците на Министерството за земјоделство.

Февруари 13, 2017 Вино Камелија Делија

Извозот на вино во шишиња лани пораснал за 7%, а на наливно за 55%

Според анализата на Министерството за земјоделство, во 2016 година кај извозот на вино, се забележува зголемување на извозот на вино во шишиња од Република Македонија  како по количина за 7%, така и по остварената вредност за 6% во споредба со 2015 година. 

Февруари 13, 2017 Вино Камелија Делија

Лозарите не се радуваат за Свети Трифун, студот замрзна 70% од лозовите насади

Екстремно ниските температури кои ја зафатија земјава на почетокот на годината беа погубни за лозовите насади. Во пресрет на Свети Трифун, големиот празник на лозарите, нема радост кај нив. Се жалат дека оваа година ќе биде катастрофална не само за лозарството, туку и за винската индустрија во земјата.

Февруари 8, 2017 Вино Камелија Делија

Вареното вино лечи од настинки

Црвено вино варено со ароматични зачини и мед е вкусно, но и лековито. Богатството на витамин Ц го прави мелем за јакнење на имунитетот, а состојките кои се додаваат даваат антивирусно дејство.

Демир Капија ќе избира најдобри вина и ракии произведени во домашни услови

Најдобри вина и ракии произведени во домашни услови ќе избира општина Демир Капија во рамките на манифестацијата „Недела на традицијата”, која секоја година се одржува во чест на празникот „Свети Трифун”, заштитникот на лозарите.

Нема веќе „црни заби“: На пазарот чаша што не дозволува виното да ги обои забите

Чашите од новиот бренд „Вајно Сиперс“ ни овозможуваат да уживаме во црвено и црно вино, без тоа да ни ги обои забите, пренесува весникот „Метро".

Шампањ не е само за Нова година и свадба

Не само за да се прослават убави моменти во животот, туку чаша шампањ било добро да се пие дневно за линијата и против деменција? Има докази.

Како да се избегне главоболка од вино

Најсигурен начин да се избегне главоболка после пиење вино е да се консумира умререно. Меѓутоа, ретки се тие кои ја знаат причината за главоболката, а тоа не е само чашка повеќе.

Замрзна дел од виновата лоза во Тиквешко поради ниските температури

​Дел од виновите лози во Тиквешко замрзнаа  поради ниските температури кои изнесуваа и до минус 18 степени целзиусови во изминатите денови, информираше денеска Диме Златев од Кавадарци, пензиониран магистер по земјоделски науки и човек со големо работно искуство во лозарството.