Вино

Ноември 15, 2016 Вино Никола Осило

„Сковин“ ја продлабочи загубата

Винарската визба „Сковин“ во периодот јануари-септември, годинава оствари загуба од 88,4 милиони денари, што е зголемување во однос на истиот период минатата година кога загубата на компанијата изнесувала 87,3 милиони денари, покажува билансот на успех на компанијата објавен преку Македонската берза.

 

Ноември 15, 2016 Вино Никола Осило

„Попова кула“ ја зголеми добивката

Винарската визба „Попова кула“ во периодот јануари-септември,годинава оствари добивка од 6,1 милиони денари, што е зголемување во однос на истиот период миатата година кога добивката изнесуавала 3,4 милиони денари, покажува билансот на успех на компанијата објавен преку Македонската берза.

 

Прв вински настан од едукативен карактер во Македонија - „Винодонија 2016“

„Винодонија 2016“ е првиот вински настан од едукативен карактер во Македонија, кој има за цел подигнување на винската култура во земјава и развој на нашиот винскиот регион“, рече на денешната прес конференција Звонко Херцек во хотелот Мериот, директор на скопскиот вински салон Винодонија.

До крајот на месецот барања за субвенции за откупено винско грозје

Барања за субвенции за откуп на винско грозје може да се поднесат до крајот на месецот. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој информира дека барањата може да се поднесат до 30 ноември во писарницата на Агенцијата, лично или по пошта.

Како да направите варено вино

Варено или како што уште се нарекува греано вино е одличен пијалак за да се згреете и расположите во студените есенски и зимски денови. Аромата којашто му ја даваат зачините е карактеристична и примамлива, па тешко можете да му одолеете и да не се напиете уште една голтка.

Здружението на винари избира најдобри млади вина

Најдобри млади вина од годинашната берба грозје избира Здружението на винари од Македонија со седиште во Кавадарци.

(ВИДЕО) Пристигна виното со марихуана

Во Калифорнија, каде докторите можат да препишуваат марихуана на рецепт за медицински цели, компаниите постојано се во потрага по нови начини за искоритување на оваа веќе легална супстанца, секако, заради поголем профит.

Октомври 18, 2016 Вино Камелија Делија

Сакате да се ослободите од вишок килограми: Пијте вино пред спиење

Сакате да се ослободите од неколку вишок килограми? Решението за тоа би можело да биде пиење на вино пред да си легнете, а имате и научни докази за тоа.

Октомври 10, 2016 Вино Камелија Делија

Повардарие времено го прекинува откупот

Винарската визба Повардарие од Неготино соопшти дека денеска и во наредните два дена нема да откупува грозје. Причина за прекин на откупот, според винарницата, е пренатрупаноста со грозје и големата редица трактори кои чекаат да бидат истоварени.

Субвенции од два денара за килограм за откупено грозје „смедеревка“

Винарските визби кои ќе откупат грозје од сортата „смедеревка“ ќе добијат субвенции од два денара за килограм. Мерката е донесена на вчерашната владина седница и со неа се очекува да бидат откупени преостанатите количини од оваа сорта.