На појадок во Кантина

Беса Арифи: Најважна ми е слободата

Професорката Беса Арифи, како дете никогаш не помислувала дека еден ден ќе биде професор и ценет аналитичар.

Вчудоневиден сум од пасивноста во борбата против загадувањето, вели активистот што ја затвори Топилница

Игор Смилев е екологист, активист, планинар, голем човек со детската чиста желба во себе за светот да го направи подобро место за жиеење. Еден од најзаслужните граѓани на Велес со чиешто дејствување пред неколку години, Топилница не се рестартираше и не продолжи да ги труе велешани.

Коста Костадиновски: Да не работев со инвестиции, ќе работев нешто поврзано со спортот

Коста Костадиновски, главен директор во инвестицискиот фонд Илирика, како што вели уште од мал и покрај тоа што во Македонија, во тоа време, се уште не функционирала берзата, го интересирале сите работи поврзани со пазарите на капитал.

Ангеловска: Желбата ми беше да успееме и да го смениме пазарот на е-трговија

Ако кога почнувате бизнис тргнете со ентузијазам и верба дека ќе го смените пазарот на е-трговија и после пет години сте успеале во тоа, тогаш заслужена е сатисфакцијата што ќе се најдете на листата на 100 жени основачи на старт-апбизниси од Европа (100 Female Startup Founders Europe) на германскиот магазин The Hundert.

Наумовска Грнарова: Да си исполнет и среќен, тоа е најголем успех

Кога на радијаторите ќе им дадеш една уметничка вредност, притоа во просторот се претопуваат во концепцијата на уредувањето на ентериерот и се дизајнерско дело, тогаш станува збор за филозофија на работење на „Завар дизајн“, компанија која се занимава со изработка на дизајнирани радијатори.

Драгана Чифлиганец: Само делата се вистина!

Драгана Чифлиганец (31), извршен директор на „Адора инженеринг“, одговорна и за маркетинг и продажба, со насмевка на лицето зборува за детството кое го поминала во родното Радовиш.

За успех е потребно повеќе од среќа

За животната приказна на Изет Цури, моден креатор, дизајнер и стилист, слободно може да се сними добар филм.

Треба да дадеш, за да добиеш

Приказната за балетанот, кореграф и професор по модерен балет, Игор Киров, почнува во Штип, град од кој сме добиле многу значајни личности од различни сфери, како што гордо вели Киров.

Миновски: Ако веруваш во нешто и си упорен, ќе ти се оствари

Ако веруваш во нешто и доколку си упорен, тогаш сигурно ќе се реализира. Ова е девизата на основачот и ко-сопственикот на „Ми-Да Гранд моторс“, Марјан Миновски, позитивен, срдечен и успешен токму како и неговата приказна.

Сѐ да пробаш, за да откриеш што е тоа што навистина го сакаш!

Како мала Ема Темелковска Анчевска, ко-сопственик на ПР и маркетинг агенцијата Идеа лаб, имала бројни интереси. „Додека другарките мои си играа со Барбики, јас сакав да играм на флипери. Фудбалче играв качена на стол. Бев доста умешна со пластичните фудбалери“, раскажува за своето детство Темелковска Анчевска.