Чиста околина

Човекот ја уништува животната средина: Повеќе од 100 природни добра исчезнуваат по наша вина

Најновите истражувања откриваат дека кај 63 проценти природни добра се забележува негативно човечко влијание, а дека дури 91 процент анализирани подрачја се соочуваат со драстично губење на шумите. Кои природни богатства се најзагрозени? 

По Кочанска загадена и Оризарска река

​По загадувањето на Кочанска река кај село Горни Подлог со непозната материја со лош мирис, од денеска е забележано загадување и на Оризарска река кај село Грдовци.

Aпликација за мапирање на депонии и отпад

„Report trash“ е апликација за мапирање на дива депонија. Таа функционира на тој начин што депонијата се фотографира и автоматски се прикачива на светската маша на диви депонии.

Извојувана граѓанската битка за Студенчишко Блато

По запирање на незаконскиот хотел во Лагадин извојувана уште една граѓанска битка: урбаниот блок 17.1 Студенчишко Блато останува строго заштитена зона додека не се изработи студија за валоризација, информираат од Охрид СОС.

Загадени водите на Кочанска река

​Водите од Кочанска река кај селото Горни Подлог кои се користат за наводнување на оризовите полиња во атарот на кочанско поле, од вчера попладне се загадени со непозната материја која на моменти водата ја прави бела и црна.

„Спас за Валандово“ бара референдум за Казандол

Иницијативата „Спас за Валандово“ побара од Советот на општината Валандово јавна седница со присуство на граѓаните во соодветен простор и тајминг и единствена точка на дневен ред распишување на референдум преку кој ќе се овозможи луѓето да го искажат своето мислење за отворањето на рудникот 

Граѓани бараат заштита на Студенчишко Блато во Охрид

Сите анкетирани граѓани бараат заштита на Студенчишко Блато во Охрид бидејќи го сметаат за филтер на езерото и за негов незаменлив дел, наспроти 1,2% од граѓаните кои се изјасниле дека во регионот треба да се развива масовен туризам, покажува анкетата на Здружението за заштита на животните и животната средина Е.Д.Е.Н.

(Видео) Од денес треба да се ангажираме, за по четири години да имаме чист воздух за дишење

Енормно градење, сечење на дрвјата  и увозот на отпад се едни од најголемите загадувачи на воздухот велат од Коалицијата за чист воздух „О2“ кои денеска го одбележаа Денот на планетата Земја во Градски парк.

(Фото) Грдата слика на Македонија која треба да не разбуди за Денот на планетата Земја

Денеска е Ден на планетата Земја, но имајќи предвид дека друга планета за живеење немаме, треба да ја чуваме и секој ден да биде нејзин.

Натамошниот развој на системот за централно греење значително ќе придонесе за намалувањена загадувањето во Скопје

Околу 45.000 потрошувачи во Скопје кои активно го користат системот за централно греење на БЕГсе греат на еколошки чист начин и со тоа значително придонесуваат за заштитата на животната средина.