Чиста околина

Ужасно загадување во Скопје утрово: Не се гледа прст пред око и смрди на пластика

Скопјани утрово ги разбуди магла „зачинета“ со специфичен мирис на платистика. Апликацијата „Мој воздух“ забележа присуство на 383 ПМ 10 честички на кубен метар во населбата Карпош, 316 во Центар, 291 во населбата Лисиче, 261 во Гази Баба и дури 395 ПМ 10 честички на кубен метар во реонот Ректорат.

 

Скопјани само два часа дишеле чист воздух, најзагдено Лисиче

​Скопјани и во изминатото деноноќие дишеа загаден воздух, а таква е ситуацијата и утринава. Неколкупати повисоки концентрации на ПМ10 честичките се регистрирани на сите мерни станици, а максималната од 533 микрограми е измерена во Лисиче.

Вонреден инспекциски надзор во Дрисла: Загаденост на воздухот над границите од согорувањето на медицински отпад

Во рамките на засилените активности за спречување и контрола на загадувањето на амбиенталниот воздух Државниот инспекторат за животна средина на ден 01.12.2017г. изврши вонреден инспекциски надзор кај правниот субјект Депонија за комунален

Владата со нов закон за инспекција почнува долгорочна борба против загадувањето

Министерство за животна средина и просторно планирање подготвува предлог на закон за инспекција во животната средина, Во образложението се вели дека главна причина поради која се пристапува кон изработка на нов закон е потребата 

Коалицијата „О2“ ќе ја тужи државата ако не издвои повеќе средства за заштита на животната средина

Граѓанската иницијатива „О2 Коалиција за чист воздух“ бара Владата да го зголеми буџетот за заштита на животна средина за 2018 година од 0,4 проценти од БДП, колку е планиран, на најмалку 2,5 проценти.

 

Да се молиме на ветар за да дишеме чист воздух

Воздухот во Скопје утрово загаден. Концентрациите на ПМ10 честичките измерени од мерните станици на Министерството за животна средина и прсторно планирани се движат од 129 во Гази Баба, 142 во Центар, 167 во Карпош, 172 кај Ректорат и 230 во Лисиче.

Скопјани се вклучија во протестот против изградба на рудникот Казандол кај Валандово

Пред Владата денеска со почеток во 12 часот се одржа протест за итно запирање на изградбата на рудникот Казандол, на кој излегоа и граѓани на Скопје, а во знак на поддршка против загадувањето на животната средина во Македонија. 

 

Најголем број од пријавите за загадувач во Општина Карпош биле за работата на топилницата во Момин Поток

Од отворањето на т.н еко-линија (078-257-640) на Општина Карпош, на која граѓаните може да пријават загадувачи односно за палење смет, гуми, кабли, пластика и друг токсичен отпад на територијата на општината, забележани се 64 јавувања од страна на граѓаните, информираат од Општината.

Студија: Загадувањето на воздухот носи зголемен ризик од карцином

Негативното влијание на аерозагадувањето врз здравјето на населението, особено на т.н. вулнерабилни или чувствителни групи на населението: децата, возрасните, бремените жени, спортистите, хронично болните и работниците се зголемува со зголемување на индексот за квалитет на воздухот, соопшти Институтот за јавно здравје

Владата ја префрли топката кај домаќинствата за загадувањето, а пола државни институции се загреваат на црвена нафта

Владата неодамна соопшти дека интересорската група задолжена за да се справи со загадувањето заклучила дека најголем извор на загадувањето се домаќинствата односно загревањето на домовите, но при тоа заборави да каже дека огромен