Чиста околина

„Старо донеси, ново однеси“ - еко кампања за замена на неисправни за нови апарати

Од 15ти април до 15ти мај, 2015 година, за секој предаден стар и нефункционален електронски и електричен апарат од домаќинството, во салоните на Техномаркет, ќе се добива вредносен ваучер кој што ќе може да се искористи за купување на нов производ.

На Белизе, Леонардо ди Каприо ќе гради луксузно еко-одморалиште

Холивудскиот актер познат по исклучителната грижа за животната средина, Леонардо ди Каприо, започна интересен архитектонски проект. Актерот одлучи да се изгради луксузен еко-одморалиште на брегот на Белизе во Централна Америка.

Германците ќе добијат гради „Соларен град“

Градчето со име Соненшиф лоцирано во близина на Фрајбург е првото населено место кое што ќе нема потреба од електрична енергија произведена од традиционалните извори. Населеното место уште наречено „Соларен град“ ќе црпи соларна енергија од сончевите зраци преку „умните панели“ кои што постојано се насочени во правец на Сонцето.

Град во Тексас ќе се напојува само со обновлива енергија

Американскиот град Џорџтаун, Тексас, вели збогум на фосилните горива. Локалната власт одлучи да се откаже од традиционалните извори на енергија како јаглен и гас и да се снабдува само со електрична енергија, добиена од обновливи извори.

Вработените на УСЈЕ започнуваат нова еколошка акција,секоја среда на работа без автомобил

Покрај тоа, паркингот пред компанијата во секоја среда ќе се наплатува 150 денари, а средствата што ќе бидат собрани, ќе ѝ бидат донирани на Детската болница за респираторни болести – Козле. Преку оваа активност менаџментот на компанијата и вработените сакаат преку личен пример и ангажман да ја потврдат својата јасна определба за заштита на животната средина и да ги промовираат принципите за здрав начин на живот. 

Административните процедури се уште го кочат развојот на обновливите извори на енергија

Потенцијалот во обновливи извори на енергија се уште е неискористен. Инвеститорите во капацитети за обновливи извори на енергија да се посветат само на реализирање на проектите без да губат време на административните процедури. Тоа наместо нив да го спроведува државата, сугерира вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски.

„Мајки и деца“ на протестен марш во Тетово поради загадувањето

Граѓанското движење „Мајки и деца“ организира протестен марш под мотото: „Менуваме играчки за филтри“. Маршот ќе започне во 13 часот на градскиот плоштад во Тетово

Изаири: Југохром не е сериозен во исполнување на условите за еко-дозвола

Компанијата Југохром воопшто не е сериозна во врска за исполнување на условите за пролонгирање на рокот за добивање еколошка дозвола, истакна денеска министерот за животна средина и просторно планирање Нурхан Изаири.

Хрватите и годинава ќе добиваат субвенции за купување електрични возила

За да ги поттикнат граѓаните и фирмите при одлуката за купување ново возило да ги одберат оние кои помалку ја загадуваат околината, хрватското Министерство за заштита на средината и природата и Фондот за заштита на околината и енергетска ефикасност објавија јавен повик за кофинансирање на купувањето електрични и хибридни авотмобили, како и електрични скутери, моторвцикли и четирицикли.

Еко герила бара запознавање со програмата за спречување на загадувањето од „Југохром“

Движењето Еко герила од Тетово ја поздравува веста за евентуално поставување филтри на “Југохром“ и бара запознавање со програмата која треба да се имплементира за да се спречи натамошно загадување во Тетово и пошироко и мерење на количините на суспендираните честички ПМ 2,5.