Чиста околина

Целосната искористеност на централниот систем за топлинска енергија ќе значи намалување на загадувањето во Скопје

Целосното искористување на централниот топловоден систем за греење, покрај намалување на цената на услугата за корисниците за околу 25%, ќе овозможи и развој на когенеративното производство на топлинска и електрична енергија и ќе овозможи зголемување 

Излези од кола: Колку си спремен да придонесеш за почист воздух?

Еколошката младинска организација Гоу Грин, како дел од кампањата „Мрдни со прст“, организираше акција за подигнување на свеста кај граѓаните за загадениот воздух и начините како секој поединец може да придонесе за почист воздух.

Амбасадорката на Данска ќе му поколони велосипед на Никола Попоски

Велосипедската нација во чија метропола над 50% од жителите за главно превозно средство го користат велосипедот, Данска, го става промовирањето на велосипедизмот како опција за здрав живот помеѓу приоритетите во агендата на Н.Е. Лиселоте Плеснер

Скопска Пивара, Пакомак, Нулта отпад и холандската Амбасада ги едуцираат младите како да рециклират отпад

Во рамки на платформата „Дали рециклирате!?“, „Пивара Скопје“, заедно со Амбасадата на Холандија во Македонија и компанииите „Пакомак“ и „Нула отпад“, започна проект за едукација на младите за начинот и придобивките од рециклирањето и правилниот третман на отпадот.

Министерство за животна средина спроведува анкета за загадениот воздух

Министерството за животна средина и просторно планирање спроведува анкета на неговата веб-страница со прашање „Дали сметате дека со воведувањето на мерката пар-непар ќе се намали загадувањето на воздухот.“

Ќе се менува законот за да се овозможи воведување пар-непар во услови на загаден воздух

Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) ја информира јавноста дека на 94-та седница на Владата на Република Македонија, одржана на 15.02.2017 година се разгледани предлог-мерките на Министерството за намалување на загадувањето на воздухот во алармантни состојби.

Можно е изумирање на скакулците и штурците во Европа

​Европската популација на скакулци и штурци е загрозена, односно една четвртина од тие инсекти е соочена со изумирање, се наведува во прва сеопфатна проценка од таков вид.

ПроКредит Банка го сертифицираше системот за управување со животна средина со ISO 14001:2015

ПроКредит Банка успешно го заврши процесот на сертифицирање на Системот за управувње со животна средина со меѓународниот сертификатот ISO 14001 – 2015. Процесот на сертификација беше изведен во текот на Декември 2016 со што ПроКредит стана првата банка во Македонија со ваков сертификат.

(ФОТО) Планинари открија „масакар“ на шума кај Богомила

Планинари открија масовна сеча на дрва на посегот Богомила-Мокрени-Ораовдол. Станува збор за локација во близина на планинарскиот дом Чеплес кај Богомила.

(Фото) Купишта отпад и градежен шут низ националниот парк Галичица

Читател на OhridNews испратил фотографии на кои се гледа расфрлан отпад и градежен шут покрај пешачките патеки кои водат до селата Рамне и Велестово.