Чиста околина

Референдумот за Казандоло во Валандаво неуспешен

Иницијативата „Спас за Валандово“ соопшти дека на референдумот на кој валандовчани се изјаснуваа дали се „за“ или „против“ продолжување со работа на рудникот „Казандол“ и дали се „за“ или „против“ отворање рудници за металични суровини на територијата на општината, гласале 4.700 граѓани.

Сакаме да дишеме: Тетовчани протестираа за дивата депонија

Неколку стотини жители на Тетово денеска со протест го изразија своето незадоволство од, како што рекоа, неспосбноста и непреземањето мерки од страна на локалната власт по избувнувањето на вчерашниот голем пожар на дивата депонија што ЈКП Тетово ја користи

(Фото) Тетовчани го истураат отпадот пред зградата на Општината во знак на револт

Граѓаните на Тетово денеска во 13 часот ќе се соберат на Плоштад за да протестираат за чист воздух, бидејќи по горењето на депонијата, жителите се жалат дека во градот се чувствува неподнослива миризба.

Во Валандово денеска референдум за рудникот Казандол

Во Валандово  денеска ќе се одржи референдум на кој жителите на оваа општина треба да се изјаснат дали се за или против продолжување со работа на рудникот „Казандол“ и дали се за или против отворање рудници за металични минерални суровини на територијата на општината.

Општина Карпош: Нема загадување на воздухот, инспекторите на терен

Општина Карпош информира дека врз основа на официјалните извештаи за квалитетот на амбиенталниот воздух од 31 јули до 3 август годинава не се евидентирани надминувања на ниту еден еколошки параметар кои се мерат од автомониторинг станицата лоцирана во ОУ „Петар Поп Арсов“. 

Охриѓани ќе протестираат за одбрана на Лагадин

И покрај тоа што повод за овој мирен протест е изградбата на спорниот хотел, протестот има за цел да го сврти вниманието на институциите и на јавноста кон сите обиди за уништување на крајбрежјето, езерото и Националниот парк Галичица, кои најчесто се прават под превезот на развој и унапредување на туризмот.

12 милиони денари за решавање на проблемот со струшката депонија

За времено решавање на проблемот со депонијата во Струга, Владата донесе одлука да издвои 12.000.000 денари од резервите на буџетот за да бидат наменети за компресирање и транспорт на сметот од депонијата во Струга на друга локација, информираат од таму.

Жителите на Дојран гласаа против Казандол и отворање други рудници

​Граѓаните на Дојран на локалниот референдум вчера гласаа против продолжување со работа на рудникот „Казандол“ во соседната општина Валандово и против отворање рудници за металични суровини на територијата на општина Дојран.

(Фото) Скопје се дотерува

Во „Дотерај го Скопје", проект со кој се разубавува јавниот простор во Скопје, се вклучија голем број на граѓани, вработени во приватни компании, државни институции, јавни установи и сл. Сите кои учествуваат 

Дојрначани утре ќе излезат на референдум за рудниците, ќе го спасуваат туризмот

Граѓаните на Дојран утре ќе се изјаснуваат дали се „за“ или „против“ рудници во нивната општина. Тие се плашат дека рудникот Казандол, но и потенцијалниот рудник кај Башибоз на Беласица се закана за туризмот и езерото.