Чиста околина

Шилегов активира мерки против загадувањето: Од утре бесплатен јавен превоз во Скопје

Градоначалникот Петре Шилегов денеска објави итни мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот. Градот Скопје од 27 декември 2017 година воведува бесплатен јавен превоз во автобусите на ЈСП и во автобусите

Разлики меѓу рурална и урбана Македонија: Живеат во трошни куќи, но дишат чист воздух

Проблемите со станот и околината се разликуваат во тоа дали се тие лоцирани во урбани или, пак, во рурални средини. Според најновото истражување на Државниот завод за статистика, проблемите поврзани со покриви што протекуваат, влажни ѕидови, искршени и гнили прозорци се поголеми во руралните средини во Македонија.

 

„На Точак“ ќе се вози со желби градот да биде поубав за сите: Сврти за промена во 2018

Критична маса #68 ќе започне од Плоштад Македонија и ќе заврши на предновогодишно дружење во Социјален центар Дуња на 27 декември.

Дрисла треба да плати казна од 8.500 евра, поради загадување на воздухот со согорување на медицински отпад

Депонијата Дрисла треба да исплати глоба во вредност од 8.500 евра во денарска противвредност и во рок од 90 дена да ги доведе емисиите на загадувачките супстанции од печката за согорување на медицински отпад во рамките на дозволените граници, информираат од Државниот инспекторат за животна средина.

По 50 денари дневно ќе треба да одвојуваат скопјани и градот за да се намали загадувањето на воздухот до 2025

Околу 380 милиони евра или дневно по 50 денари ќе треба да одвојуваат скопјани и Градот Скопје за да се намали загадувањето на воздухот до 2025 година, сметаат експертите кои присуствуваа на презентација на истражувањата 

ЕВН Македонија и Град Скопје поставија електрични полначи на повеќе локации низ градот

Во паркинг просторот пред Зоолошката градина во Скопје, денес беше промовиран едниот од повеќето полначи за електрични возила во Скопје. Овој настан е резултат на плодната соработка помеѓу ЕВН Македонија, Градот Скопје и Јавното претпријатие Градски паркинг. 

Пола Македонија „се дави“ во сопствените фекалии

Зачувувањето на животната средина, покрај другото, во голема мера зависи и од вниманието што им се посветува на отпадните води од домаќинствата. Според последните податоци на Државниот завод за статистика

Аерозагадувањето е само мал дел од катастрофалната состојба на животната средина: Јадеме ли контаминирана храна?

Загадувањето на воздухот е можеби највидлив, но не и најголем проблем со животната средина во Македонија, а тоа најдобро го потврдува најновата публикација на Државниот завод за статистика во која се вели дека бројните проблеми и недостатоци се идентификувани преку различни проекти, студии и плански документи.

 

Како до поеколошки сообраќај во Скопје

Екстремно загадениот воздух во Скопје отвора многу прашања, поврзани со способноста на властите да се справат со проблемот, со дефинирање на долгорочна стратегија како системски да се намали загадувањето, со таргетирање и елиминирање на клучните загадувачи од градот.

Скопјани протестираа против загадувањето

Скопјани денеска пред Владата на Република Македонија протестираа поради високата загаденост на воздухот во главниот град.