Македонско

146 години од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев: Неговите најубави цитати

Денеска се одбележуваат 146 години од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев, еден од најзначајните ликови во македонската историја кој уште пред еден век се борел за македонската кауза и зачувување на македонскиот народ и идентитет.

Ќерката на Киро Глигоров даруваше негови предмети за спомен собата во Штип

Првиот претседател на самостојна Македонија Киро Глигоров ќе добие спомен соба во Мултимедијалниот центар во Штип, најави градоначалникот Благоја Бочварски.

Театарот за деца и младинци 20тиот роденден ќе го прослави со јубилејна 350та претстава на „Убавицата и ѕверот“

Театарот за деца и младинци се подготвува за јубилејната 350та претстава на „убавицата и ѕверот“ на својот јубилеен 20ти роденден.

Мартинките станаа светско културно наследство

„Културните обичаи поврзани со прославувањето на 1 Mарт - Мартинки“ станаа дел од светското нематеријално културно наследство и се впишаа во Репрезентативната листа на УНЕСКО. 

Фасцинатната животна приказна на Свети Климент: Човекот што од кралски замоци правел училишта

Македонските граѓани и христијанските верници денес го слават големиот празник Свети Климент. Според историските записи се смета дека Свети Климент е роден околу 830 година и потекнува од територијата на Македонија. Од млади години ги придружувал Светите браќа Кирил и Методиј и учествувал во нивната прва мисија по долината на реката Брегалница.

 

Конечно: Промовирана електронска верзија на Правописот на македонскиот јазик

Денес на одбележувањето на 73 години од формирањето на Националната и универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“- Скопје, една од најстарите и најзначајните културни и образовни установи во земјава беше промовирана електронската 

 

Подзаборавено богатство: Над три милиони книги и изданија во НУБ „Св. Климент Охридски“

Националната и универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ денеска го одбележа патронатот со повеќе активности. На настанот беа доделени традиционалните награди за вработените во библиотеката, делегации од Владата положија цвеќе пред споменикот

 

Приказната за Иван Хаџи Николов во чија куќа во Солун е основано ВМРО

Иван Хаџи Николов (24. XII. 1861 –  9. VII. 1934) е македонски револуционер, учител, книжар и еден од основополжниците на Македонската Револуционерна Организација. Од 1894 до 1901 година бил член на ЦК на МРО.

Ден на македонската револуционерна борба: Најубавите цитати на Гоце Делчев

Во Република Македонија денеска се одбележува 23 Октомври - Денот на македонската револуционерна борба.

МАНУ одбележува јубилеј 50 години од формирањето

Македонската академија на науките и уметностите денеска одбележува јубилеј 50 години од формирањето.