Македонско

(Фото) Заврши ревијата на народни носии од Скопскиот регион

Со изложбата на народни носии, накит и сувенири во дворот на Црквата „Св. Спас“, фолклорна прошетка со преку 13 КУД, како и настап на Виолета Томовска и Ансамбл Кочо Рацин-Скопје,  денеска заврши дводневната манифестацијата „Ревија на народни носии од Скопскиот регион".

(Фото) Коњаниците тргнаа кон Мечкин Камен

Вчера, 28.7.2017 година од паркот Јане Сандански во Општина Аеродром дваесетина коњаници тргнаа кон славното Крушево, каде што треба да се приклучат на прославата на најголемиот македонски национален празник – Илинден.

Тања Чаловска и Бошко Лепчески - невеста и зет на „Галичка свадба 2017“

​Скопјаните со галичко потекло Тања Чаловска и Бошко Лепчески ќе бидат младенци на „Галичка свадба 2017“ која ќе се одржи наредниот викенд, 15-ти и 16 јули. Триесет и едногодишниот правник и 28-годишната економистка

Одбележани 25 години од основањето на Лекарската комора на Македонија

​Лекарската комора на Македонија денеска одбележа 25 години од нејзиното основање. Министерот за здравство Арбен Таравари на свеченоста порача Комората и натаму да го одржува дигнитетот на докторите.

Приказната за Кирил и Методиj, Апостолите на Словените

Свети Кирил и Методиј се браќа родени во Солун во IX век, кои станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема Моравија и Панонија. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата Апостоли на Словените.

Македонија била дел од „Патот на свилата“

„Патот на свилата“ е историска мрежа на меѓусебно поврзани рути во Евроазија, преку кои се одвивал транспортот на стока од работ на Азија до центарот на Европа во период од речиси 3.000 години.

(ВИДЕО) сребрен јубилеј на монетарната политика: Како изгледаа сите македонски банкноти

Народната банка го одбележува јубилејот 25 години од монетарното осамостојување на Република Македонија. Со донесувањето на основните закони на 26 април 1992 година во македонското Собрание, се создадоа предуслови за осмислување и примена

Потребна е заштита на традиционалната храна: Беровско сирење, Тетовоско јаболко, Галички кашкавал...

Долга е листата на производи, земјоделски и прехранбени, што Македонија може да ги заштити како традиционални. Кумановски 

Википедија се збогатува со содржини од македонската историја

​Државниот архив на Република Македонија информира дека проектот „Македонски војводи и револуционери“ забрзано се реализира на Википедија и веќе ги дава очекуваните резултати.

Зоран Џорлев слави 40. годишнина од дружбата со виолината и музиката

Виолинската приказна со Зоран Џорлев започнува во далечната 1977 година, кога на само 10 годишна возраст, со само шест месечно дружење со виолината ја освојува првата републичка награда во тогашната СФРЈ.