Баш ни е ќеф

Македонски компании ќе ги претстават своите производи во „Фуд сити“ во Москва

Десет македонски компании од прехрамбената индустрија ќе изложуваат во „Македонскиот изложбено- трговски дом“ кој на 23 март ќе биде отворен во Москва. Вино, сирење и кашкавал, кондиторски производи, тестенини, конзервиран и сушен зеленчук и овошје, чаеви и други производи ќе бидат изложени во огромниот деловен центар кој е сопственост на најголемиот руски агро-кластер „Фуд сити“ и на тој начин ќе им бидат на дофат на руските трговци и граѓани.

Сто години од независноста на Финска

Амбасадорот на Финска за Македонија, Перти Иконен одржа средба со македонските новинари по повод обележувањето на стогодишнината од независноста на Република Финска. Амбасадорот Иконен ги истакна вредностите врз кои е изградено финското општество, осврнувајќи се особено на еднаквоста и на традицијата на негувањето на демократијата во својата земја.

Со читање на приказните од едицијата „Бајки од Македонија“ одбележан Светскиот ден на раскажувањето

Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине“ и издавачката куќа „Арс Ламина“ им донираа 40 комплети од едицијата „Бајки од Македонија“ на градските библиотеките во Македонија за да помогнат во збогатувањето на нивниот книжевен фонд и тие да станат достапни за пошироката читателска публика
 

Изложба на Цветанка Јованова Хермес: За сите кои трагаат по одговорот на прашањето – Кој Сум?

Цветанка Јованова Хермес со своите креации го поставува ултимативното човеково прашање „Кој си ти?“ на изложбата која ќе се одржи во Порта Македонија во 20.30 часот.

(Фото) Тие го можат истото како и сите: Хуманитарна трка за деца со Даунов синдром

Стотици луѓе ги обелоденија насмевките на децата со Даунов синдром за време на хуманитарната трка организирана од Мечувалечки Клуб Ескрим во саботата во Градски Парк, Скопје.

ЕВН Македонија ќе го води процесот на воведување на енергетскиот манеџмент во компаниите

Воведувањето на систем за управување со енергија и имплементација на стандарот ИСО 50001 во компаниите беше главна тема на работилницата која се одржа во Стопанската комора на Македонија. На работилницата учествуваа 11 компании од Македонија, селектирани клиенти на ЕВН Македонија

Дознајте ги актуелните светски трендови на Саемот на мебел 2017 од 21 до 26 март

43. Меѓународен саем на мебел, опрема за домаќинства и јавни објекти, репроматеријали и машини за индустријата на мебел - МЕБЕЛ 2017 започнува на 21 и ќе трае до 26 март. 

Проект на ЕВН „20-20-20“: Повеќе пракса за стручни кадри со имплементација на дуална настава во средното образование

ЕВН Македонија потпиша меморандум за соработка со средното електротехничко училиште „Михајло Пупин“ од Скопје. 

Хуманитарна трка за деца со Даунов синдром

По повод светскиот ден на лицата со Даунов синдром во организација на Мечувалечки Клуб Ескрим се организира третата по ред Хуманитарна трка за деца со Даунов синдром во сабота,18 март во 11 часот во Градски парк, пред Школка.

„Плати со поезија“ на девет локации во Скопје и Велес

Трета година по ред Македонија повторно е дел од глобалниот настан „Плати со поезија“. По повод Светскиот ден на поезијата, Јулиус Мајнл неминовно и овој пат ќе се потруди да го разбуди поетот во секого, во вкупно 36 држави и во над 1.400 кафетерии низ целиот свет.