Наша тема

Со колкави камати се задолжува Владата на домашниот пазар

На крајот на јуни, состојбата на државните хартии од вредност изнесува 79,7 милијарди денари и е пониска за 3,1 милијарди денари во споредба со крајот на претходниот квартал. Од почетокот на 2016 година заклучно со јуни, остварена е нето-емисија на државни хартии од вредност од 1,4 милијарди денари, покажуваат најновите податоци на Народната банка на Република Македонија.

 

Каков имот пријавил новиот министер за финансии, Кирил Миноски

Кирил Миноски, новиот министер за финансии, кој дојде на оваа позиција од директорското место во Управата за јавни приходи, пред неколку дена го имаше првиот поголем предизвик, издавањето на еврообврзницата, чие издавање предизвика големи критики во јавноста и од страна на опозицијата.

Кои се најчестите заразни заболувања во Македонија?

Во текот на месец јуни 2016 година, во Република Македонија регистрирани се вкупно 2.678 заболени лица од акутни заразни заболувања (не сметајќи ги грипот, туберкулозата, СИДА-та, АФП и хроничните носителства на хепатитис Б и Ц) со вкупна инциденца од 129,4/100.000 жители. 

Сите детали: Изборниот законик открива дека 171.000 граѓани се на „привремен престој“ во странство

Пратениците во македонското Собрание во скратена постапка го изгласаа Изборниот законик, во кој меѓудругото пишува дека 171.000 граѓани се на привремена работа во странство. Прв пат во Македонија власта и опозицијата се сложија и заеднички гласаа за закон во кој се открива бројка на граѓани што на подолг рок 

Како да ги заштите децата од педофилите кои демнеат на социјалните мрежи

Она што советуваат стручњаците е родителите да го одолговлекуваат отворањето на профили на децата на социјалните мрежи, или ако веќе е отворен тоа да биде исклучиво под нивна контрола, односно родителите да ги знаат лозинката и пасвордот.

Македонците не се откажуваат од одмор во Турција, ќе има ли влијание прогласувањето на вонредна состојба?

Македонските туристи не се откажуваат од летување во Турција, кое годинава повеќето од нашите агенции го нудат по намалени цени. Од агенциите за еМагазин велат дека сите чартер летови се одвиваат без проблем и дека нема откажување на туристичките ангажмани.

Трендовите се менуваат: Македонија со пониска стапка на фертилитет од Шведска

Стапката на пораст на населението претставува пресуден елемент што влијае врз долгорочната одржливост и тоа не само од биолошки аспект.  Најновите податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека трендот на опаѓање во Македонија карактеристичен за изминатиот период продолжува и во 2015 година

Миграциите село-град земаат замав: Скопје преполно со доселеници

Најновите податоци на Државниот завод за статистика за внатрешните миграции покажуваат зголемување на миграцијата од село во град. Во 2015 година, вкупниот број лица што мигрирале од рурална во урбана средина се зголемил за 2.7% во однос од претходната година. 

 

Сезона на капење: Каков е квалитетот на водите во реките, природните и вештачките езера во Македонија?

Центрите за јавно здравје го следеа квалитетот на површинските води во Македонија како програмска активност на Националната програма за јавно здравје на РМ за 2015 година, на места и локалитети каде површинските води се користат за спорт и рекреација, за наводнување 

Македонците се почесто избираат „сингл“ варијанта: За десет години бројот на разводи се зголемил за 41,8%

Ако до пред некоја година во медиумите скандинавските земји беа посочувани како пример за намален наталитет и се помал број бракови, денес слободно може да се каже дека Македонија воопшто не заостанува по овие „негативни“ трендови. Една од главните причини за намалениот наталитет е што се помалку