Наша тема

Каков имот поседува министерот за информатичко општество и администрација, Манчевски

еМагазин продолжува со серијалот на преставување на имотот на новите министри. Овој пат Ви преставуваме што до Државната комисија за спречување корупција пријавил новиот министер за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Каков имот поседува министерот за внатрешни: Спасовски добил куќа на подарок и вози Пежо

еМагазин продолжува со серијалот на преставување на имотот на новите министри. Овој пат Ви преставуваме што до Државната комисија за спречување корупција пријавил новиот министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

Каков имот поседува министерката за одбрана: Шекеринска со сопругот има четири стана

Македонските политичари се најскржави со информации кога е во прашање нивниот имот. Во изминативе двасетина години се изнаслушавме за швајцарски, сметки во Кипар, на Белизе, читавме за имот кој политичарите го препишуваат на своите родители, деца, поширокото семејство...

Се прават списоците: И замениците имаат министерска моќ

Откако минатата недела добивме нова Влада и 25 нови министри, во наредниот период Владата треба до Собранието да достави список на заменици на министрите. Во партиите се уште се прават списоците која од партиите кое заменичко место ќе го земе, со оглед на тоа што заменик министрите имаат исти овластувања како и министрите.

(Фото) Што знаеме за Зорица, сопругата и семејството на премиерот Зоран Заев

Изминативе неколку години името на премиерот Зоран Заев секојдневно беше во фокусот, но тој успеа да ја сокрие приватноста и деталите за тоа како неговата сопруга Зорица и децата, ќерката Александра и синот, Душко, ја дожвиеаа неговата политичка битка која стартуваше со објавување на т.н. бомби.

Кои се надлежностите и привилегиите на Зоран Заев, новиот премиер и на Владата

Новиот премиер Зоран Заев, како и сите останати премиери има првивилегија да ја користи премиерската Вила на Водно. Но покрај ова тој како претседател на новата Влада има и други надлежности кои ги прифаќа превземајќи ја оваа функција.

Кој ќе биде идниот Генерален секретар на новата Влада?

Важна функција во новата Влада ќе има и идниот Генерален секретар. Во јавноста се уште нема шпекулации кој ќе го наследи Кирил Божиновски, кој што беше Генерален секретар на Владата на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ.

Зоран Заев е првиот премиер од Струмица

Најголемиот дел од досегашните премиери на Македонија биле Скопјани, двајца Штипјани, а двајца од Пробиштип. Првиот премиер на Македонија, Никола Кљусев е роден во Штип, а беше премиер од 1991-1992 година.

Кој во новата Влада ќе биде задолжен за привлекување на странски инвестиции?

За разлика од Владата на ВМРО-ДПМНЕ која во последниот состав имаше тројца министри без ресор задолжени за привлекување на странски инвестиции, во предлогот на новата Влада иако се предложени неколку министри без ресор, ниту еден од нив не е задолжен за привлекување на странски инвестиции.

Повисоки плати, нов даночен систем, нови работни места: Како новата Влада ќе го билда економскиот раст

Просечна стапка на раст на економијата од 5% годишно, воведување на персонален данок со две стапки од 10% и од 18%, наместо досегашниот рамен данок, раст на просечна плата до 30.000 денари месечно, минимана плата од 12.000 денари, мерки кои ќе отворат 16.000 нови работни места годишно.