Наша тема

Цената на ајварката за 20% поскапа од лани, правењето ајвар ќе биде луксуз годинава

Лошите временски услови, болестите кои ги зафатија земјоделските производи, пред се во струмичкиот регион ја вивна цената на пиперката ајварка. Тоа значи дека подготовката на ајвар оваа година ќе биде луксуз за голем дел од домаќинките. На почетокот на сезоната кога се распалуваат ќумбињата и почнува подготовката на зимница, цената на килограм „куртовска капија“ со задоволителен квалитет на пазарот во моментов се нуди по 30 денари за килограм. 

Еколошки бомби: Фени индустри од загадувач стана компанија која работи по еко стандарди

Фени индустри од Кавадарци е уште еден позитивен пример, како со сопствени средства и соработка со надлежните институции може од загадувач да се стане фабрика која работи по високи еко стандарди. Последните 5-6 години многу работи во врска со загадувањето на Фени се сменија на подобро. Фабриката изгради нов електрофилтер, што е прилично скапа работа, и се мери милиони евра. Направени се два такви зафати, како и бројни други унапредувања на системот за управување со животната средина.

Странските инвестиции се сведоа на фрлени лопати и потпишани меморандуми

И покрај тоа што Владата скоро секоја недела најавува по некоја нова странска инвестиција, приливот на странски капитал од почетокот на годинава е се помал и помал споредено со петходните години. И додека Владата и Народната банка прогнозораше дека странските инвестиции во 2015 година ќе достигнат 350 милиони евра, бројките во првите шест месеци годинава не се оптимистички. 

Лозарите тријат раце: Високиот квалитет на грозјето годинава ќе донесе рекордни откупни цени

Високиот квалитет на грозјето кој што се очекува оваа година ќе донесе рекордно високи откупни цени, а со точно утврдената цена од 0,68 денари за шеќерна единица за пресметка на откупната цена на вранецот и 0,64 за смедеревката ќе се исправи неправдата која со години им се нанесува на лозарите, велат лозарите. 

Еколошки бомби: Тетовчани никогаш детално не биле информирани како загадува Силмак

Жителите на Јегуновце и Тетовчани знаат за загадувањето на Силмак, поранешен Југохром, но бидејќи никој никогаш детално не им објаснил не е им јасно како всушност оваа фабрика загадува. Повеќето од нив, според истражувања на невладините организации сметаат дека главниот загадувач е оџакот на фабриката и дека поради тоа е загаден воздухот, а не депонијата, која е главниот загадувач и ја загадила почвата и водите.

(Еколошки бомби) Силмак: Вработување или здравје?

Тетовчани се сардисани од сите страни. Неодамнешните поплави во кои загинаа шест лица, а беа предизвикани од 9 литри дожд на квадрат на површина ги извадија на површина сите проблеми на овој крај: неконтролирано сечење на шуми, фрлање на градежен шут и секаков тип на отпад насекаде, земјиште под ерозија. И згора на се, си имаат и своја еколошка жешка точка: Силмак, поранешен Југохром, една од жешките еколошки точки 

Еколошки бомби: Потребни беа 32 години за да РЕК Осломеј најде решение за отровната пепел

Толку мала земја, а толку многу жешки еколошки точки. На крај излегува дека речиси секој дел од Македонија се загадува од некоја фабрика. И Кичевчани си имаат своја еколошка бомба. На листата на 16. жешки еколошки точки, направена пред десет години е ставен и енергетскиот капацитет РЕК Осломеј. Во истражувањето за цврст отпад, кое ги лоцираше жешките точки стои дека депонијата за пепел и згура на енергетскиот капацитет РЕК Осломеј 

Еколошки бомби: Отровната пепел на РЕК Битола се гледа и на Google earth

Битолчани мака мачат со загадувањето со години. Заедно со Тетово и Скопје, Битола го има неславниот епитет на најзагадени градови не само во Македонија, туку и во регионот. Главниот загадувач на воздухот им е познат на сите, термоцентралата РЕК Битола, еден од клучните објекти со кој во Македонија се обезбедува струја, но и една од 16. жешки еколошки точки (класифицирана како ниско-ризична за околината и здравјето на луѓето)

Еколошки бомби: ОКТА стана еколошки одговорна компанија

Компанијата ОКТА, лоцирана во скопската населба Илинден е добар пример, кога една фабрика со сопствени средства и проекти сериозно и во тесна соработка со државните институции и локалните власти ќе се зафати на решавање на проблемот со загадување на животната средина.

Политичката во сенка на бегалската криза: Кои се роковите од договорот во Пржино?

Во екот на бегалската криза јавноста како да подзаборави на политичката криза во земјава и на договорот од Пржино. Откако беа на одмор работните групи далеку од очите на јавноста се вратија на спроведување на договорот, но повремените изјави на највисоките политички функционери покажуваат прилично спротивставени ставови по прашања какви што се изборниот модел и начинот на кој би гласала дијаспората.