Наша тема

(ВИДЕО) Кој е Вилијам Вокер: Американецот што упорно ја турка идејата за Голема Албанија

Поранешниот шеф на мисијата на ОБСЕ во Косово, американскиот дипломат Вилијам Вокер повторна ја бранува јавноста на Балканот откако изјави дека работи на проект за обединување на Албанците.

Турците во градежна офанзива: Навалија на изградба на станови во Македонија

Турците навалија на изградба на недвижности во Македонија. Во последните неколку години се повеќе турски градежни компании почнаа да градат станови и деловни објекти во Македонија. 
 

Сите детали: Кој е Талат Џафери?

За парламентарното мнозинство, ЕУ, САД, НАТО, тој е новиот претседател на Собранието, а за ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата тој е избран за претседател на „шверцерски“ начин и тие не го признаваат. Неговиот избор во Собранието, на начин кој порано не се случил, предизвика невидено насилство

САД ја гарантира унитарноста на Македонија: Што пишува во Декларацијата за стратегиско партнерство и соработка

Декларацијата за стратегиско партнерство и соработка помеѓу Соединетите Американски Држави и Република Македонија, од 7. мај 2008 година, се фокусира на три области: безбедност, трговија и врски помеѓу граѓаните

Профил на Хојт Брајан Ји: Американскиот димпломат во Хрватска кога се крчкала аферата Санадер

Хојт Брајан Ји е дипломат од кариера во моментов вработен како заменик-асистент секратар за Европа и европски прашања во администрацијата на САД во Вашингтон. Тој е одговорен за односите на САД со земјите од Централна и Југоисточна Европа.

Додека работниците сонуваат за редовна плата, какви се надоместоци земаат македонските директори?

Иако работат, дел од македонските работници не земаат плата, покажуваат месечните податоци на Државниот завод за статистика за просечната плата. Некои пак земаат, ама не редовно. На некој им доцни и по три месеци.

Што пишува во македонскиот Устав, кога се прогласува воена состојба?

Во јавноста се повеќе се шпекулира дека доколку парламентарното мнозинство, составено од пратениците на СДСМ, ДУИ, Беса и Алијансата за Албанците одлучат да го прекинат блокирањето на Собранието и на алтернативна седница без ВМРО-ДПМНЕ изберат претседател на Собранието 

Што лицата со посебни потреби бараат од државата, а што до сега требаше да биде направено

Родителите на лицата со посебни потреби ги собраа потписите од граѓаните кои им се потребни за поднесување на иницијативи за измени на законите, подзаконските акти како и правилниците. Кампувањето со шатори пред Собранието за да се слушне нивниот глас како и големата медиумска поддршка 

Само народот може да го смени името на Македонија

Освен бројните шпекулации и различните партиски толкувања за некакви си промени на државните симболи на Македонија, по објавувањето на платформата на албанските партии, во јавноста, но и во Собрание деновиве многу често се зборува и за промена на името.

Знате ли како се менува знамето, грбот и химната на Македонија?

Откако на политичката сцена се појави платформата на албанските партии, во која меѓудругото се предлага и дебата за промена на македонските државни симболи: знамето, химната и грбот, оваа прашање стана едно од најчесто дебатираните во македонското