Наша тема

Урбани ликови кои во своите Фејсбук-кампањи внесоа свежина и дадоа одлични предлози

Кога човекот не е партиски определен, а сака да придонесе за подобрување на одредени состојби во општеството, се поставува прашањето дали може да дојде до одредена функција без да има партиски багаж зад себе. Или не е доволно да биде само професионалец во својата работа и да

Прв сосед му е Иванов: Каде спие Заев

Како и што најави по стапувањето на премиерската позиција, Зоран Заев, ја користи премиерската вила на Водно во Скопје, велат од Владата за еМагазин. Периодично според наши извори, оди и во родниот крај, Струмица, за да се види со фамилијата, сопругата Зорица

Каков имот има кандидатот за градоначалник, Стефан Богоев

Во пресрет на локалните избори, еМагазин стартува со нов серијал, во кој ќе Ви преставивме со каков имот располагаат дел од кандидатите за градоначалници за престојните локални избори. Напоменуваме дека користиме податоци од нивните анкетени листови, доставаени до Државната

ЕКСКЛУЗИВНО Цела листа: Кој министер има најголема плата

еМагазин од Владата доби комплетен список на платите на сите министри во нето суми. Во продолжение платите на сите министри од новата Влада. Ова е за прв пат да се добие информација од ваков тип во нето износ, а не како што беше досегашната пракса, кога бројките кои

ЕКСКЛУЗИВНО Колкава плата зема премиерот Зоран Заев

Премиерот Зоран Заев, има нето плата од 79.896 денари, информираат за еМагазин од Владата. Ова е за прв пат да се добие информација од ваков тип во нето износ, а не како што беше досегашната пракса, кога бројките кои беа доставувани до медиумите беа изразени во коефициенти.

Септември 4, 2017 Наша тема Никола Осило

Патолошки деформитети и лошо држење на телото кај илјадници ученици во основните училишта

Деформитетите, лошото држење на телото и лошата хранетост на телото, се најзастапените патолошки состојби утврдени при извршувањето на систематските прегледи кај учениците од основното образование, покажуваат аализите на Институтот за јавно здравје.

Септември 3, 2017 Наша тема Никола Осило

Референдумите стануваат редовна практика: Што ни носи непосредната демократија?

Жителите на општина Босилово денеска на рефенерендум се изјаснуваат дали се за или против работењето на рудникот за бакар и злато Иловица и дали се за или против отворање рудници за експлоатација на метални и металични суровини во нивната општина.

Септември 3, 2017 Наша тема Никола Осило

Зголемена употребата на посебни истражни мерки: Oбвинителите лани прислушувале и следеле 374 лица

На ниво на Република Македонија во сите основни јавни обвинителства во текот на 2016 година применети се посебни истражни мерки (прислушување, следење, увид во телефонски разговори и др.) во 100 случаи против 374 лица со утврден

Септември 3, 2017 Наша тема Никола Осило

Загрижувачки трендови: За десет години исчезнаа 10.000 првачиња

Почетокот на оваа учебна година ќе остане запаметен и по тоа што се урна уште еден рекорд кога е во прашање бројот на запишани ученици во прво одделение. Имено, Министерството за образование соопшти дека оваа учебна година на училиште ќе тргнат 20.437 првачиња, што е најмала бројка досега во последните пет години.

 

Септември 2, 2017 Наша тема Никола Осило

Пензискиот систем пред колапс: Владата редовно „позајмувала“ пари за навремена исплата на пензии

Државните ревизори го објавија ревизорскиот извештај за трошењето на парите од буџетот за 2016 година. Во извештајот, меѓудругото, може да се забележеи дека претходната Влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ редовно позјамувала пари од Буџетот