Беспарица

Какви проблеми ги мачат жителите во градовите, а какви во селата?

Додека во 2013 година 14,4 % од домаќинствата во Македонија (околу 550.000 домаќинства) имале проблеми со лошите услови за живеење (покриви што протекуваат, влажни ѕидови, искршени и гнили прозорци), во 2014 година овој процент е зголемен на 15,3%, покажуваат најновите податоци

Работат, а живеат во сиромаштија

Од сите вработени лица (околу 700.000 лица) во Македонија 9,8% се сиромашни, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во новата публикација „Анкета за приходи и услопви на живеење 2014“ може да се види дека преклани од сите невработени лица (околу 260.000) 40,4 % биле сиромашни

Половина од вработените во Македонија имаат плата помала од 200 евра

Половина од вработените во земјава или 366.242 лица имаат плати помали од 12 илјади денари (200 евра), покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Податоците на статистика покажуваат дека 16,2% од вработените имаат месечна плата поголема од 20 илјади денари, а само 1,2% 

(Фото) Како да поминете евтин викенд во Солун

Солун е дефинитивно една од најдобрите дестинации во нашето опкружување, каде можете да поминете добар викенд. Таму сте за неколку часа, а освен тоа што Солун, како еден од најголемите градови во регионов, нуди богатство од историски знаменитости и квалитетен ноќен живот, тука на дланка Ви и е морето.

Драстичен пораст: Македонските граѓани на банките им должат 1,9 милијарди евра

Македонските граѓани заклучно до декември, 2015 година кај домашните банки користеле кредити од 116,8 милијарди денари или околу 1,9 милијарди евра, што е зголемување од 7 отсто во однос на 2014 година, покажуваат најновите податоци на Народната банка.

 

Што ти е стандард: Масовен убиец живее подобро од просечниот Македонец

Андерс Беринг Брејвик, 37-годишниот осуденик кој е во затвор откако во 2011 година со огнено оружје и автомобил – бомба уби 77 луѓе живее во подобри услови отколку голем број македонски граѓани.

 

Ни треба бројчаник и за граѓаните со блокирани сметки

Податоците на Народната банка покажуваат дека од ден на ден расте бројот на граѓани со блокирани сметки што е сигнал дека голем дел од нив се соочуваат со финансиски потешкотии. На крајот од минатата година блокирани биле сметките на 77.005 граѓани, што е зголемување во однос на почетокот од 2014 година кога блокирани биле сметките на 57.826 граѓани.

 

Како да ги намалите сметките за струја?

Енергетската ефикасност претставува користење на помалку енергија, без да се намали квалитетот на живеење. Порастот на потрошувачката на енергија во Македонија во текот на последната деценија е два пати поголем. 

Како големите трговски центри не тераат да трошиме повеќе пари

Над 50% од работите кои ги купуваме од трговскиот центар, не се во нашата листа за шопинг. Business Insider зборува со американски специјалист и открива дел од тајните на големите трговски центри, со кои тие ги привлекуваат посетителите да трошат повеќе

Македонски живот: Станови од 80 квадрати, а греење во една соба

Домаќинствата во Република Македонија живеат во живеалишта кои имаат просечно по 3.42 соби и во нив просечно живеат по 3.69 лица, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Просечната површина на живеалиштата е 82.87м2 , а просечно се загрева површина од 37.41 м2 , што значи учеството на површината која се загрева во вкупната површина на живеалиштето изнесува 45.14%.