Беспарица

Конечно се решвте да имате сопствен дом: Најважни совети при купување стан

Купување на стан е голем потфат, бидејќи тоа претставува долгорочна инвестиција, но истовремено е возбудлив проект затоа што обавуваме една од најубавите работи во животот – избор на сопствен дом. Да се ​​биде “свој на своето” создава чувство на безбедност кое е од суштинско значење 

Скриени трошоци кај кредитите, на што треба да внимавате

Иако месечната рата и каматната стапка се она што најголемиот дел од банките го истакнуваат во прв план, важно е да се знае дека кај многу позајмици обично постојат уште неколку дополнителни трошоци, за кои често се зборува „отпосле“, а никогаш не треба да се заборават.

Кои се најевтините опции за греење на струја

Најголем дел на нашите граѓани ќе користат дрво за да ги греат своите домаќинства. Но исто така постои голем број на домаќинства кој што ќе ја користат електричната енергија за догревање или пак за греење на своите објекти. Па да ги видиме кој се најдобрите опции за греење на електрична енергија.

Бензините поскапеа: Совети како да заштедите гориво во возилото

Секој има сопствена претстава за како подобро да се заштеди гориво, особено откако цените на бензините се зголемија. Ова се неколку совети за како да заштедите на гориво:

Во Македонија 150.000 семејства преживуваат со под 40 денари дневно

Општина Центар и проект „Среќа“, заедно со Министерството за труд и социјална политика, го одбележаа Меѓународниот ден за борба против сиромаштијата.Таа е еден од најголемите проблеми со кој се соочува Македонија, бидејќи според официјалните податоци, 1/3 од населението живее под прагот на сиромаштијата, а 150.000 семејства преживуваат со под 40 денари дневно.

Совети како да менаџирате со вашите трошоци

Знам дека скоро на никој не му е до запишување на трошоците, но ситуацијата во последниве година и пол, веројатно и најголемите мрзеливци ги натера да ги стават работите на хартија и да почнат да водат евиденција за трошоците и 

Секој 70 жител во светот е бездомник во Македонија тоа се мажи на возраст од 40 до 60 години

Секоја година на 10. ден од 10. месец во годината се одбележува Меѓународниот ден на бездомништвото со цел да се сврти вниманието кон овој брзорастечки проблем. Според проценките на Обединетите нации, ширум светот има над 100 милиони бездомни лица, а над една милијарда луѓе живеат во несоодветни живеалишта.

Сиромаштијата влијае на менталните функции

Според новото истражување спроведено во САД, сиромаштијата е поврзана со негативното влијание на менталните функции и зголемување на ризикот од предвремено стареење на мозокот.

Трошоците за греење ќе се намалат: Како да ја зачувате топлината во домот

Без разлика каков вид на греење користите, трошоците за греење секогаш ќе постојат, но со малку труд и инвестиции, можете значајно да ги намалите. Со добра изолација на вашиот дом, можете да заштедите и над 30% од трошоците за греење.

Пет начина како да заштедите пари со мала плата

За време на економска криза има се поеќе луѓе кои се вртат кон некоја „работа на страна“. За да се изборете од месец во месец со недостатокот на пари и малата плата, посебно кај нас, потребна е “реорганизација“ на финансиското планирање и промена на животните навики.