Беспарица

Земаат станбени кредити од над 25.000 евра, па не можат да ги вратат

Кај нефункционалните кредити врз основа на кредитни картички и кај оние наменети за потрошувачка најзастапени се кредитите со поединечен износ од 1 до 5 илјади евра, но се забележуваат и кредити со прилично високи поединечни износи кон одделни физички лица, покажува најновата анализа на Народната банка насловена „Ниво на концентрација и структурни карактеристики на нефункционалните кредити во банкарскиот систем на Република Македонија“.

 

Расте бројот на неухранети луѓе: Ова се најгладните држави во светот

Населението на цели 52 држави страда од "сериозни" или "алармантни" нивоа на глад, според неодамна објавениот Светски индекс на гладот. Населението на Централноафриканската Република гладува најмногу, според голем број индикатори врз кои се пресметува индексот, меѓу кои и нивото на смртност. 
Следните на листата според ниво на глад се Чад и Замбија. 

Пет начина како мирно да ја дочекатe следната плата

Нема ништо поиритирачко од тоа да гледате како платата ја снемува уште пред да ја земете. Излезот од магичниот круг на животот од плата до плата не е лесен, но може да се изведе ако имате добар акционен план. Тоа е можно се разбира само под услов да сте среќник кој не живее од минимална или потпросечна плата.

За 25 години четвртина од Балканот мигирал: Екс ЈУ земјите го губат човечкиот капитал

Последниот извештај на Светска банка кој беше објавен минатата недела за растот на економиите на шесте балкански држави предупредува дека регионот губи витален дел од својата млада и едуцирана популација. Банката алармира до властите да превземат активности и да се соочат со последиците.

Како да ги преполовите месечните трошоци за храна

Трошоците за животни намирници многу често се високи, но воедно нив е најлесно да ги контролирате затоа што тоа не се сметки кои ви доаѓаат секој месец како за телефон, а струја, вода...кои отприлика се исти.

 

Септември 22, 2015 Беспарица Никола Осило

Задолжувањето има висока цена: За шест месеци од буџетот исплатени над 40 милиони евра за камати

За исплата на камати од буџетот во првата половина од годинава биле потрошени 2.527 милиони денари или околу 41 милион евра, што е за 10,3% повеќе во споредба со истиот период од 2014 година, покажуваат најновите податоци на Министерството за финансии. 

Во чии раце е богатството на Европа?

Околу една четвртина од Европјаните, односно 123 милиони луѓе живеат во сиромаштија, додека само 1% од најбогатите поседуваат една третина од европското богатство. Со други зборови, седум милиони најбогати Европјани поседуваат исто ниво на богатство како 662 милиони најсиромашни грѓани. Ова го покажуваат податоците на извештајот “Европа во служба на мнозинството“ на меѓународната организација за развој Оксфам во кое се осветлува фактот дека растечката 

Дури 55,6 отсто од домаќинствата немаат пари за редовен квалитетен оброк

Повеќето македонски граѓани гледаат да се прехранат набрзина и со скромен оброк, бидејќи приходите не им дозволуваат редовна квалитетна исхрана.
Најдобар показател за тоа е анкетата на Државниот завод за статистика во која на прашањето дали домаќинството може да си овозможи да плати јадење со месо, риба или соодветно вегетаријанско јадење, секој втор ден 44,4 отсто од испитаниците одговориле потврдно, а 55,6 отсто одговориле негативно.
 

На одмор оди само третина од македонското население

Иако навикнавме за време на летните месеци на границите кон Грција, но и на патиштата кон летните одморалишта во земјава да гледме колони со возила тоа не значи дека сите македонски граѓани одат на летен одмор. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека поголемиот дел од граѓаните не можат да си дозволат еднонеделен одмор во текот на годината. На прашањето дали домаќинството може да си овозможи да плати еднонеделен одмор 

Во сиромаштија живеат 500.000 граѓани во Македонија

Точно 500.400 граѓани живееле под линијата на сиромаштијата во 2013 година, што е 24,2 отсто од вкупното население во Македонија, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Во однос на 2012 година, бројот на сиромашни лица се намалил за околу 40.000 и тогаш 26,2 отсто од вкупното население живееле под линијата на сиромаштијата.