Беспарица

Пазарот на струја мора да се либерализира, цената ќе се намалува на долг рок

Либерализацијата на пазарот на електрична енергија не е потребна само за Македонија да ги исполни обврските кон Енергетската заедница и Европската унија, туку и на сопствените граѓани да им овозможи подобар квалитет на живот. Ова се наведува во рекацијата на Аналитика тинк тенк, организација која повеќе години работи на енергетски прашања, по повод барањето на Енергетската заедница Македонија да го поправи пропустот со одложувањето на либерализацијата 

Ако сакате да се вработите, чекајте вторник

Истражувачи испитале над 270.000 вработувања преку платформата за вработување "SmartRecruiters" за да дознаат во кој ден најмногу луѓе наоѓаат работа.
Според добиените податоци, дури 21.5 отсто од вработувањата се случуваат во вторник, а веднаш зад него е четврток со 20 отсто и понеделник со 19.5 отсто.
 

Законски измени: Сто милиони денари повеќе за социјална помош

Се зголемува висината на социјална парична помош и постојаната парична помош, така што предвиденото зголемување на висината на паричната помош за овие права наместо за 5% се зголемува за 10%, при што исплатата ќе се реализира сметано од месец јули 2015 година, пишува во предлог-изменире на Законот за социјална помош кој наскоро ќе се најде пред пратениците во Собранието..

 

Четири грешки при штедење за пензија кои ви пречат да се пензионирате како милионери

Универзално верување е дека работите кои сериозно го поткопуваат нашиот пат кон нормален живот по пензионирањето, се надвор од нашето влијание.  Колапс на берзата, лоши инвестициски совети од финансиски специјалисти, лош пензиски систем и сл, се меѓу најчесто споменуваните проблеми за добивање на нормален приход по пензионирањето.  Но вистината е друга.

Цените пред празници се качуваат до небо: Колку ќе ве чини велигденската трпеза

Јагнешко или свинско печење, а може и печена кокошка, руска салата, сувомеснати, некој благ специјалитет, торта или колачи, убаво црвено вино. Најважен дел се секако јајцата украсени во најразлични бои. Ова се основните работи на македонските велигденски трпези. За да се подготви богата велигденска трпеза, потребни се најмалку 3.000 денари за едно четиричлено семејство.

Исклучена струјата на 12.200 потрошувачи

Бројот на ревидирани фактури за потрошена електрична енергија во 2014 година од ЕВН Македонија АД Скопје изнесува 29.811 фактури, покажува годишниот извештај на Регулторната комисија за енергетика. Бројот на исклучени потрошувачи поради неплатени фактури за потрошена електрична енергија во 2014 година изнесувал 12.215 исклучувања. Бројот на исклучени потрошувачи поради ненаплатени фактури во 2014

Се менува Законот за социјална заштита: Владата ќе ја зголеми социјалната помош за 10 наместо за предвидените 5 отсто

Владата ќе ја зголеми висината на социјална парична помош и постојаната парична помош. Министерството за труд и социјална политика подготвува измени на Законот за социјалата заштита со кој меѓудругото наместо со предвиденото зголемување за 5%, висината на овие парични права од социјална заштита ќе зголеми за 10%, при што исплатата ќе се реализира сметано од месец јули 2015 година. 

Потрошувачка кошничка: Британците ставија електронски цигари, а ние имаме едно одење во кино и еден весник неделно

Кошничката со чија помош се мери стапката на инфлација во Велика Британија, оваа година претрпе интересни измени. Имено, од кошничката се исфрлува храната, бидејќи мора да се направи место за производи од модерната технологија. 

Другата страна на приказната: Купувачот не е секогаш во право

Многу често вработените во малопродажните ланци ги нарекуваат со погрдни имиња кога нешто не е како што сака потрошувачот, бидејќи тој е секогаш во право, нели? Продавачката Емили Мадрига на веб страната Тунајт Каталот ја пренесува приказната од другата страна. 

Најголем дел од невработените се со осново училиште

Според последните податоци на статистика од вкупната бројка од 961.416 активно население, без образование се 5.312, со незавршено основно има 20.490, со основно 204.101, со три години средно школо се 88.751, а со 4 години средно образование има 432.530. Или, повеќе од половината од вкупното работоспособно население нема или е со недоволно образование.