Беспарица

Просечната плата во јануари 24.025 денари

​Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Македонија во јануари годинава изнесува 24.025 денари и е за 5,6 отсто повисока од јануари лани, соопшти Државниот завод за статистика. Растот се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација (37.3 %), Рударство

Синдикат: Минималната кошница во февруари 32.383 денари

​На едно четиричлено семејство во Македонија во февруари му биле потребни 32.383 денари за основните месечни потреби, покажуваат податоците на Синдикалната минимална кошница. Нејзината вредност е зголемена во споредба со јануари 

Зголемени цени и револт кај граѓаните: Ќе летуваат ли Македонците и годинава во Грција

Сите оние кои што и оваа година имаат во план да летуваат на грчките плажи ќе треба да си обезбедат повеќе пари за таа намена. Уште пред стартот на летната сезона цените кај јужниот сосед се зголемени. Сопствениците на приватното сместување го искористија зголемениот прилив 

Самохраните родители кои имаат ниски примања нема да плаќаат за градинка

Министерството за труд и социјална политика информира дека од денеска сите самохрани родители кои имаат плата и месечни приходи во износ до минималната плата утврдена со Закон, ќе бидат ослободени од плаќање на партиципацијата за сместување на дете во детска градинка.

Колку дена порано треба да резервирате за да купите авиoбилет по багателна цена?

Доколку сте еден од тие што редовно патуваат со авион, мора да го прочитате ова. Ќе заштедите пари од секој лет.  Според анализите на една американска авиокомпанија направени над нешто повеќе од милион летови во 2016-та година, за да добиете поевтин лет клучно е да го изберете времето кога го купувате билетот. Благодарение на нивните резултати, голем број од луѓето што редовно летаат можат да си обезбедат авионски карти по речиси багателна цена. 

Годинава вкупно 800.000 евра за субвенции за сончеви колектори, ПВЦ прозорци и печки на пелети

За субвенции за сончеви колектори годинава од Буџетот на Македонија се одвоени околу 100.000 евра. За субвенции за вградени ПВЦ или алуминиумски прозорци се предвидени околу 480.000 евра, додека за субвенции за печки на пелети 

Во Македонија има многу гладни луѓе, но поболно е што ги хранат граѓаните

„Мрдни со прст“ е платформа која ја сочинуваат голем број на невладини организации кои дејствуваат на различни полиња, иако во јавноста, впечатокот е дека е само еден чинител. Но, заедничко за сите нив е што спроведоа голем број на успешни хуманитарни акции преку кои нахранија и облекоа голем број на луѓе на кои им е потребна помош.

Граѓаните пак чекаат пет до 12 за пријавување данок: Ако го „испуштите“ рокот казна од 500 до 1.000 евра

Граѓаните повторно чекаат во пет до 12 за да пријават данок, односно да достават годишна даночна пријава за остварени екстра 

Какви се казни можат да им се изречат на компаниите во Македонија

Прекршокот е противправно дело кое со закон е определено како прекршок, чии обележја се определени со закон и за кое е пропишана прекршочна санкција. 

Славел, не славел, 8-ми март си чини

Денот на жената, некој го слави, некој не. Најголем дел од современите жени не го “признаваат“ со образложение дека секој ден треба да биде ден на жената и да не се чека 8. март. Но, останала традицијата нешто да се купи, барем на мајка, баба, учителка. За да не ти биде срам од другите, бидјеќи тие купиле, а ти не.