Беспарица

Невработеност: Младите најтешко доаѓаат до работа

Младите во Македонија тешко доаѓаат до работа. Статистичките податоци велат дека невработеноста кај лицата на возраст меѓу 25 и 49 изнесува 25,7 отсто, додека кај оние од 15 до 24 години изнесува дури 50,4 отсто. Бројот на лица без работа последниве месеци опаѓа, но младите остануваат да доминират во групата на невработени лица.

Од јуни ќе пиеме поскапо кафе

Кафето е една од најлошо рангираните суровини на меѓународните стокови пазари. Според некои експерти, меѓутоа, овој тренд ќе се промени во текот на втората половина на оваа година. Од почетокот на годината кафето од сортата "Арабика" е поевтино за над 20%, откако цените достигнаа близу едногодишен минимум на ниво од 130 американски центи за фунта

Граѓаните плаќаат два пати за да се полни касата на ПИОМ

Македонија има околу 300.000 пензионери и околу 520.000 оигуреници кои уплаќаат придонеси во Фондот за пензиско и здравствено осигурување. Постојаното зголемување на бројот на пензионери од година во година се повеќе ја празни касата на фондот и поради тоа освен од придонесите, фондот се финансира и од државниот буџет. 

За над 800.000 граѓани плаќањето сметки или кредити е кошмар

Дури 815.000 лица имаат потешкотии со плаќањето на барем еден од наведените трошоци: кредити за купување или реновирање на станот, станарина, сметки за комунални услуги (вода, струја и затоплување) или рати за нестанбен кредит, што претставува 39,5 отсто од вкупното население во земјава, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

 

Дури 1,5 милиони граѓани не можат да си дозволат еднонеделен одмор

Пораст на бројот на граѓаните кои не можат да си дозволат еднонеделен одмор во текот на годината, регистрира Државниот завод за статистика во перидот 2011-2012 година. Имено, од 1.473.000 граѓани на 1.517.000 граѓани пораснала бројката на лица кои не может барем еднаш во текот на годината да зминат во домашните или странски одморалишта, што е 73,6 отсто од населението.

Бабини совети, како со малку пари да бидете убави

Ако многу пати до сега ви се случило да купите некој производ за нега заради примамливиот дизајн, за потоа да откриете дека не е делотворен, можеби сега е вистинското време да испробате некој од старинските совети на вашите баби.

Кој е на диета: Жителите на Сиера Леоне и Чад се хранат најздраво, а Ерменците и Унгарците најнездраво

Каде се хранат најмногу здраво и каде најмалку здраво? Одговорот може да ве изненади. Чад и Сиера Леоне ja предводат листата на земјите со најмногу здрава храна. Таму најмногу се хранат со овошје, зеленчук и ореви. Тоа го покажува истражувањето на 197 држави во кои живеат 4,5 милијарди лица кое го објави The Lancet Global.  

Како да се негувате, а да не плаќате скапо по салони

Ништо не може да ја релаксира и опушти жената, како третманите и „тинтрањето“ во салон за убавина. Преку претстојот таму доживува психичка и физичка катарза и се преродува. Нема жена која не сака да оди, бидејќи излегува како нова.И се е тоа супер доколку таа може да одвои околу 100 евра месечно за да ги направи сите потребни третмани кои од неа ги бараат телото, кожата, годините и нејзиното сопствено јас.

 

Или имаш, или немаш. Средната класа во исчезнување

Приказната на еМагазин за Благе Кочоски од Драчево, кој живее со пет деца во трошна куќа која во секој момент може да се распадне и прима само 8.000 денари помош од државата за трето дете, само го наметнува прашањето, колку семејства во Македонија живеат како него, сиромашни но и се на прагот на сиромаштијата?

Законот за хонорарци ги згасна „Биг-бендот“ на МРТ и „Фејмс“

Со новиот закон за хонорарци е доведено во прашање постоењето на два оркестри - „Фејмс“ и „Биг-бендот“ на МРТ - што функционираат кај нас со години, а во кои се ангажирани повеќе од 100 музичари. Членовите на овие оркестри не ги продолжија своите договори поради тоа што со новите измени драстично ќе им се намалат хонорарите за нивниот ангажман, пишува Нова Македонија.